Aku melihat banyak benda baik pada orang. Walaupun semua orang buat silap, aku tak suka melihat whut's the worst in them. Aku lebih suka melihat whut's the best in them. Semua orang patut diberikan peluang bukan? Kedua, ketiga? Itu terpulang pada rekod dan pengamatan kamu sendiri.


Dan bagaimana jika peluang itu datang tetapi kamu harus lakukan sesuatu yang mungkin kelihatan janggal pada persepsi dan norma masyarakat biasa terlebih dahulu? Barulah kamu dapat rebut peluang itu. Jangan buat muka blur, aku berikan contoh.


Adalah dipersutujui bahawasanya seseorang lelaki itu lebih sesuai bersama dengan perempuan yang lebih muda. Itu persepsi, dan adat juga barangkali. Atau budaya. Lelaki yang bersama dengan perempuan yang lebih tua, dianggap janggal, pelik dan perkataan2 yg seerti dengannya. Jangan nafikan, hingga hari ini hal ini masih ada dan wujud. Betul?


Kalau dalam dialog biasa, "Jodoh, Pertemuan, Ajal dan Maut di tangan Tuhan..." tetapi bila lelaki itu bertemu jodoh dengan perempuan yang lebih tua misalnya , ada saja mulut yang tidak puas hati. Habis di mana yang dikatakan di tangan Tuhan itu? (kau nak mampus tanya soalan ini pada orang tua kau???)


Golongan muda seperti Kersani mungkin sudah tidak pelik dengan situasi ini. Tapi kita hidup dalam masyarakat. Dan masyarakat seperti yg Kersani katakan tadi, mempunyai persepsi. Dan selalunya persepsi berakhir dengan resistance atau bantahan, diikuti dengan denial atau penafian tentang sesuatu yang benar2 wujud. Cinta harus disembunyikan kerana menurut adat?


Lelaki jatuh hati pada perempuan lebih tua? Itu tidak pelik bagi aku.


Dan aku tak kisah pun kalau aku jatuh hati pada wanita yang lebih tua dari aku...


(orang tua2 tak baca blog aku kan?)


8 ulat gigit daun hijau:

ermmm...

blank...

blurr...

tapi tak kisah la kan..kalo da jodoh nk buat cmne... =)

hahahaha...
mnusia ni mmg cmntu...
slah org je nmpak...
bg aku,kawin ttp kawin...
umor tu angka,nk jdi nye bini aku bkn bini org lain....
hahahaha..

yerp..umur bukan masalah pun~yg penting tahu mcm mane nak jage hubungan tuh...rite? =)

jijie - yeah. kalau dah jodoh... :)

api - masalahnya bila kawin, femly mesti masuk campur punyalah!

farhah - btul. tua pun kalau perangai cam budak2, apa kes kan? :P

aku lagi tue dari keane!
=O

tapi betul la..umur tak penting. yg penting how u tolerate wif ur partner dlm relationship tu..

aku rasa cinta x exist
taw knapa?
psl cinta thu omok-omokan org melayu terhadap perasaan kasih syg yg terlalu terhadap seseorg.
Bila kita terlalu agungkan cinta,
insyallah, yg lain kecundang :)

owh yes.
umur?
abaikan.
umurkan cuma nomobor. :)

jagan risaw..sy warga mude...belom warga emas lg..hehe

peace~ ;)

Suraya - yerp. cuma kadang2 stigma masyarakat saja yg suka memperbesarkan2 adat... kan? kan?

kambeng hitam - anda pasti cinta tak wujud? maaf, saya kurang setuju... :D

anyway, benda yg kita tak jumpa LAGI, tak semestinya ia tak wujud... :P

Chipsmore - hahahaha! saya taooo... :P

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed