Manusia memang mudah lupa diri. Aku salah sorang mangsa penyakit yg kerapkali diserang simptom beli benda tak berpekdah nih.


Semasa Petronas membuat lawak biawak melewatkan scholarship kitorg, aku sudah menyimpan satu azam yakni aku tak mau membazir membeli barang2 utk memuaskan nafsu. Memuafkan nafsu di sini membawa maksud, barang2 yg tak perlu atau lebih bersifat kehendak dari keperluan. Bukan nafsu mutmainnah, syatwat , amarah atau yg sekapal dengannya.


Waktu itu, sudah cekal kuat2. Apa nak jadi, jadi ah. $$$Aku nak jimat!!$$$


Masuk je scholarship bulan 8 dan 9, aih, cepat pulak aku tewas. Nak nak lagi bila rakan2 begitu asyik mengajak ke Yik Fong lah, Ipoh lah, Lumut lah, Moven Peak lah, dan macam2 lagi bentuk gangguan fizikal, emosi dan perasaan. Tergugat jiwa beb! Naseb baek tak ada yg ajak gi lorong2 belakang Grand View Hotel Ipoh. Barangkali sebab dekat bulan Ramadhan, agak segan dan bimbang takut2 tak sempat nk puasa 30 hari dah kena laknat. Hehe...


Sebenarnya hari tu tujuan keluar saja nk pusing2 teman member aku cari printer. Printer dia katanya dah boleh campak masuk gaung. Atau kalau idea tersebut dirasakan membazir, mungkin boleh buat alas pelapik potong daging. Dekat2 nak raya ni, kan byk daging nk dibuat rendang? Aku tak tau, dia yg cakap. Masa dia dok usha2 printer panama tah, aku boleh pulak "Ni kalau angkut subwoofer sama speaker sedap jugak nih. Takpe, tak yah beli, usha je. Bukan kena bayar pun kan?"


Jalan punya jalan, apa yg tak kena bayarnya, melayang duit aku dekat 200 bayar benda alah tu. Padahal aku dah set kejap2 tak mau membazir. Balik bilik pasang kuat2 konon nak meredakan hati yg sikit menyesal. Aku pasang lagu yg apa tu, Just Dance lagu dendangan Mak Cik Gaga.


Just Dance! Just Dance! Gonna be Okey! Uyeay....


Tapi aku tak menari pun. Huwarghhhhhhhh!!! Tambah menyesal lagi ada sebab Mak Cik Gaga macam tengah buat poll dance sambil sembur2 aku. Aku dengar macam ni haa...


Just Dance! Just Dance! Padan Moka Kau!!! Uyeay......


Jadi, aku nak mintak tolong sgt2 sesapa ada tips mencegah diri dari terover shopping atau mempunyai teknik2 efisyen utk sekurang2nya membantutkan hasrat membeli benda2 bersifat memuaskan nafsu, sila kontek aku. Hp, Gtalk, Ym atau sebarang communication channel abad ke 21. Mekasih.


p/s: nanti aku blanja pizza hut. Ba*i, pizza hut tu tak membazir ke???!!


chiow~


(ni dia speaker dia. Armageddon! Armageddon koyak rabak wallet dan budget aku! Haish...)


(subwoofeer dia bentuk macam microwave. Ada sapa2 nk pinjam buat putu ke, baulu ke, bole mintak. FOC!)


4 ulat gigit daun hijau:

ish2..pa nak jd..

bAGI AKU atm kad hang, cimb click punya password. Insya Allah ye adik-adik, insya Allah duit tersebut akan berada dalam keadaan selamat takpun dibelanjakan dalam keadaan yang toiyyib(beli bukak puasa kawan2). Jadi ana rasa boleh lah ente bagi detail2 yang penting bagi ana simpan duit ente. Mat anip pon pandai simpan duit. Hang simpan kat dia rm 50 dia boleh bagi balik kat hang rm 55.

huhu..sile catit ape yg anda belanje yer setiap hari..dan kalo bley bajet la oi~~ish2

jijie - marah ke? ;(

bobo - petua hang memang cantiaq kalau nak pelingkup duit balance aku yg tak seberapa dah! hahaha.

pasal mat anip tu, akan difikirkan kemudian. terima kasih utk proposal formal tu. hehe.

Farhah - Haaa, ini bagus! Mekasih. Dihargai. :D

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed