Entri ini mungkin ada gambar atau mungkin juga tak ada gambar. Sesungguhnya aku tetiba macam dapat seruan utk menulis di waktu2 dinihari macam nih. Sungguhlah kot kata orang tua2, waktu2 macam ni memanng otak kita paling bagus dan paling cergas apatah lagi kalau dapat nyenyak sejam dua. Tapi aku tak tidur lagi, so, bear with me jelah dgn apa yg aku nak mengarut nih!


Perempuan, satu persoalan yg mana2 lelaki termasuklah Don Juan De Marco sekalipun tak mampu nak figure out apa yg diorg nak sebenarnya. Dari zaman jahiliah, perempuan menjadi sebab kenapa kabilah2 arab berperang utk beratus-ratus tahun lamanya. Di zaman Napoleon Banoparte, perempuan pun salah satu sebab kenapa Banoparte dikenang sebagai perwira sehingga hari ini. Siapa lagi? Leonardo Da Vinci? Monalisa itu bukan perempuan? Bill Clinton? Habis kau ingat siapa Monica Lewinsky? Hatta Suekarno yang hebat berpidato itupun dikaitkan dengan perempuan bila ingin diceritakan tentang kehebatannya!


Apa yang membuat perempuan ini begitu unik? Pada aku, kerana sifat mereka yg sangat sangat sangat sukar utk difahami. Tak percaya? Aku bagi contoh mudah, kamu boleh cuba sendiri. Jangan cari aku kalau kamu cari panadol lepas ni!


Bila kamu ajak seorang perempuan utk makan, dengan pantasnya mereka akan bertanya "Kat mana?" atau kalau yg akal panjang sedikit, "Okey, ikut you lah. I okey je kat mana2." Baik, soalan aku, kenapa bila kita ajak perempuan makan, kita kena suggest tempat utk makan, harga makanan tu berapa, apa nak buat lepas makan, kalau hujan apa nak buat, member2 dia cakap makanan tak best dan bermacam2 soalan lagi yg pada asalnya, kamu cuma ajak dia makan!


Soalan kedua, bila masa kamu jadi pemilik restoran? Tak bolehkan kita 'just pegi makan kat mana2, tanpa ada rasa curiousity yg melampau2?????'


Apa kaitan kamu dengan segala benda2 yg ditanya oleh mereka? Apa sudah jadi tanggungjawab atas kepala kamu ke utk tahu segala benda sebelum makan? Kenapa tak tanya saja apa ingredients yg digunakan, berapa biji beras ditanak utk jadi nasi, kenapa kena guna gula halus tak gula kasar, kenapa itu, kenapa ini, kenapa bla bla bla...... Membencikan!


Atau kalau yg kurang berotak, dialog mereka mungkin begini, "Awak pilihlah nak makan kat mana. I tak kisah. Cuma I tak nak kat restoran melayu, cina atau india. Pastu, tak nak makan makanan melayu, chinese style i dah selalu makan. India? Hish, tak kuasa I! Western? Baik makan kat cafe je. Mcd, KFC semua tu biasa sgt. Kalau boleh, biar makanan tu Donald Trump je penah rasa. I ikut je U nak makan kat mana. I tak kisah..."


Tak kisah kepala hotak kau! Itu bukan tak kisah, itu kisah sampai tahap menggegar, membingitkan kepala kaum lelaki yg tengah serabut. Apa kamu tak faham ke, soalan kami cuma nak ajak kamu makan. Ia cuma satu soalan yg mudah dijawab, "Jom" pun sudah cukup. Detailnya kita sama2 lah fikir. Tapi soalan objektif taraf budak darjah dua itu dijawab dengan perenggan karangan SPM! Kamu ingat dapat markah???


Beb, kamu tak pening kepala dengan perempuan macam ni??? Tak payah mengaku, kalau betul, hantuk saja kepala kamu dekat keyboard laptop tu. Cari lain! Patutnya perempuan ni dicipta utk menyenangkan hati lelaki, kalau buat serabut saja, blah lah. Apa ingat kamu dapat pahala lebih ke dengan perempuan macam ni? Aku nak kata da**s tu tidaklah, tapi sendiri mau ingatlah brader...


Dan perempuan bila dah penat susah susahkan kamu, time nak break off saja, dialog yg selalu digunakan ialah "Kita takkan selalu dapat apa yg kita nak. Maybe, ada yg lebih baik utk kita kalau kita berpisah." WHAT DA HECK!!!


Woohooo, time kau nak keluar tengok wayang midnight dulu, susah susah tinggal assignment nak teman kau! Susah susah kena kelentong member yg tengah semangat nak maen futsal sebab nak teman kau! Susah susah cari bank nak keluar duit in case apa2 jadi kat tengah jalan!


Time tu takde pulak dialog kitorg macam ni kan, "Sayang, tak semua benda kita nak kita boleh dapat. Abang penat dah separuh mati ni yang, nak tangok wayang jugak ke?" Hahaha! Agak2 lah brader, kalau lu buat dialog macam tu masa tengah mengayat dulu, boleh kapel sampai sekarang ke? Hehe. Gua tau lu tengah senyum sendiri. Tapi gua apa kisah, setakat lu nak tunjuk awek lu cun, seksi kat fb, blog, myspace, friendster, HAHAHAHA!!!! Kitorg kasi gelak sama lu.


Brader, ini sikit gua nak kasi ingat, baik ada awek muka biasa2 tapi perangai boleh blah dari ade awek muka yg lu sorg je rasa dia cun, dahtu bengap, slow-catcher dan lu pun gua tau sebenarnya syok dan 'jatuh cinta' kat dia bukan sebab lu betul2 sayang. LU JATUH CINTA DENGAN "ASET" DIA!!! Bukan dengan dia. Hahahaha! Sekali lagi gua gelak! Lu nak bangga berapa hari dengan 'benda alah' tu?


Aku dah malas nak baca balik apa yg aku tulis kat atas. Sebab aku tau kalau aku baca balik, confirm banyak yg aku rasa aku akan betulkan balik perkataan2 tuh. Ahhhh, WTF! Selalu macam tulah, bila lelaki buat entri cakap pasal jujur tak jujur sifat perempuan nih, mesti ada dialog yg back up pompuan gila2. Lantaklah, aku gelak je pun baca korg punya superficial idea tuh.


Bila lelaki menulis macam ni, woohoo, kamilah kaum paling kejam. Kamilah manusia yg tak bertimbang rasa. Kamilah itu, kamilah ini. Ada gua peduli? Bukan apa, kalau nak battle bab2 'menyeksa' ni, gua takut ada yg menangis karang. Gua kalau nak paku, kita lawan paku kaw2! Pastu tengok sapa yg terasa dulu. Dengan syarat, jangan main agama. Kita pakai idea atuk nenek lu pun takpe, jangan main agama. Lu nak menang debate agama, lu masuk sekolah agama. Sekarang ni gua nak bercakap atas dasar kalau lu ada otak, kita sama2 pikir. Itupun kalau kaum perempuan boleh sampai level pemikiran lelaki lah kan? Hahaha!!!


Entri ni aku takde marah sesapa. Cuma aku serabut dengan perempuan2 yg sibuk memberitahu, mencanang dan mem'beruk'cast kebaikan yg diorg dh buat atau yg diorg belum buat! Keinsafan itulah, keinsafan inilah, tapi aku tengok macam takde beza pun. Kehulu kehilir dressing bukan nak pakai pertimbangan dari kebaikan yg dicanang, dok ikut jugak kepala otak yg tak berapa nak betul. Bila ditanya, jawapan stereotaip ialah "EH, SEKARANG NI FESYEN MEMANG MACAM NI." Apa, lu ingat fesyen boleh lawan adat ke? Tak reti maksud maksud pakaian sopan? Ke nak kena tggu translate dalam bahasa Urdu baru boleh faham?


Perempuan, kaum kamu tak perlu pakaian pelik2. Tak perlu jadi pelik2. Jadi diri kamu saja. Tak payah nak bohong kata kamu ni memang jiwa macam tu dan macam ini. Sebab dari 100 perempuan, 97 orang secara fitrahnya memang sudah dicipta indah. Kamu tak perlu bedak 4, 5 inci nak buat kamu putih kalau kamu rasa kamu hitam. 'Berbedak' sekadar secukup rasa. Sama macam berdressing dan bercakap. Sama juga bila nak buat kebaikan. Tak payah cakap, tak payah canang, buat saja. Orang akan tahu, dan orang akan respect kamu utk kebaikan dan diri kamu. Sibuk mencanang, tak kemana akhirnya. Gula dan garam pun orang taruk secukup rasa je bila memasak.


Bukan semua, tapi aku tau kat luar dari skrin 14 inci laptop aku ni, memang ada perempuan yg baik. Ada yg kata, jodoh di tangan Tuhan. Betullah, aku tak kata pepatah tu salah. Tapi, jodoh ni berdasarkan usaha jugak. Kalau kau mencari jodoh yg tak baik, memang lu dapat 'sampah' lah! Tapi kalau lu niat nak cari jodoh yg baik, insyaAllah dapat yg baik. Tapi kalau lu dah baik, dah cari jodoh yg baik, tapi still tak dapat yg baik, perhaps Tuhan nak bagi can kat lu dapat pahala lebih. Ubah perempuan tu dari yg tak baik kepada yg lebih baik, sekadar yg termampu. Besar pahala tu beb, bukan calang2. Tapi kalau lu pun 'hancur', awal2 dah set niat nak cari 'sampah', memang lu boleh di considered bertuahlah kalau lu punya rumah tangga kekal abadi. Gua rasa tak sampai seminggu, caci maki masuk dalam pinggan nasi. Lu sanggup tahan brapa lama? 2 hari? 3 hari? Seminggu???


Pesanan ni utk gua jugak sebenarnya. Gua tau gua serba kurang. Lu nak sound gua, sound direct. Gua lagi suka terima kutukan terbuka dari main kutuk2 belakang. Mana gua boleh ambil buat pedoman, gua selitlah setakat yg mampu. Lu nak kapel, lu punya hal. Tapi ingat, kita hidup berkawan, hidup bermasyarakat biar beradat. Fikir fikirlah sendiri, gua tak rasa lu ni bo**h sangat kalau boleh buka link gua kat google.


Chow~


Aah lupa, our Prophet Muhammad (P.B.U.H) once said that the Imaan of Abu Bakr as-Siddiq alone is heavier than compared to all human kind. Kalau boleh timbanglah.


Nak sampai taraf tu? Tak mampulah beb. Tapi Tuhan bukan kira result, Tuhan kira usaha. Senang crita, buat dulu. Dapat tak dapat, Dia punya hal. Perempuan, jadilah penghibur hati lelaki yg baik, sebab korang asalnya dicipta memang utk menyempurnakan hidup lelaki. Dan kami, melindungi kamu. Dari syurga, dari zaman Nabi Adam pada Hawa hingga kasih dan cintanya Rasullulah pada Khadijah. Gua bukan ustaz, gua tau ni pun dari orang lain.


Chow lagi sekali!


36 ulat gigit daun hijau:

haha..nice one..and as sorang pompuan, aku x kater point ko sumer salah, and aku x kater point ko sumer betol..tapi nice entry la, jujur tu penting :)

agak terase artikel kali nie..tapi nice n bagus...u have such a 'big' observer~ke experience beb?heheh~=)

This comment has been removed by the author.

wahh2!
post yg mantappp!!
tahniah2!
ko xpaham pempuan eh?
ak pon xpaham lelaki~
haha~
jom kte amek mase phm kaum2 yg kte xpaham nih...

p/s: gaya menaip ko macam marah je ak rase~

bLueSpeCky - terima kasih. sekurang-kurang nya aku tau aku normal. takkan manusia semua betul kan? ahaks! jujur? agaklah, bila dah pukul 5.55 pagi, mau tak jujur. sbb dah mengantuk. heheh! :P

Farhah - hahaha! tak adalah. pengalaman diri dan pengalaman kawan2. tapi rasanya di usia 21, semua orang masih mencari identiti sendiri dan orang yg disayangi kan? tak apa, aku atau kamu atau siapa saja, kita masih boleh buat sesuatu utk betulkan diri masing2.

anyway farhah, maaf kali ni post panjang. kau kan tak suka bila aku buat post panjang2. hehehe...

*cinderella* - terima kasih. yeah, aku dan kawan2 aku dan ramai lagi lelaki termasuklah kaum bapuk! hahaha!

p/s: tak.

:D

haha alamak post comment kat post yg xberkaitan plak da. salah post :P

anyway laki dgn prmp kene saling memahami. laki pun same je ade gak certain part yg leceh ade yg x. for example, korg kalo psl bola mesti ade leceh sket kan. knp xminat team tu, knp minat team ni? kalo nk tgk bola mesti nk pilih mapley terbaik bole tengok bola dr angle yg baik. and so on..... haha my point is actually, kte xdpt nk stereotypekan people it all depends dgn individu masing2....... kah3 lame tol xargue dgn org mcm ni

eh, trase bab yg ajk mkn2 tu.
tp skang ak dah mngamalkan sistem giliran. diz tym ak pilih tmpt mkn, nx tym kin plk kene plh -_-"

alang2 dah duk indon ni,nak betolkan la.. bukn hatta sukarnoe tp sukarnoe hatta..:D...

waahh!! ok fine! smua gurls yg dropped comments! now guys punyer turn plak and im the first one..shall i??..

b4 dat kersani.. *hands down* kat ko..nice entry and plg pntg tak de typo lgsung mcm aku!! hahaha..

adeyh..post ko pnjg sgt..mls nk bace balik.nway..wat comes in my mind..

psal mkn tuh..act..kalo nk kire..bnyk lgi bnde yg berkaitan..mcm aku dgn si R..act..die yg selalu pilih tmpt mknan..and nk mkn ape..sbb die taw nk mkn ape..and aku tak sanggup nk bwak and bg die mkanan yg die tak prefer.. sng citer kat cni COMMUNICATION is really important..

one more thing..aku setuju sgt dgn ko kersani..psal niat couple..mmg boleh dikatakan laki nie mmg nk "bendalah" tuh jer.. semua depends on niat..aku sgt setuju..

next..somehow..aku rasekan..kdang2 laki nie terlalu ego..terlalu nk tunjukan kelakian die..smpikan laki tuh sendri tak mahu ntk memahami perempuan tuh.. pdahal.girl is fragile..if u know how to handle, it shud b np :)

for laki luar sane..plz..lower down ur ego!! and girl..plz understand laki..and u just cant simply compare ur bf with other guys :D

and plg pntg..smpi ke tua pon kte kna learn by knowing him/herself..sbb kiter akan lalui pelbagai fasa..mase dah kahwen..mase dah dpt anak..mase anak bertamah.mase dah tua kerepot..and cinta nie bukan terhenti mcm tuh jer :)

again..nice post!!

owh ya..nie bukan nk promote..
tp..im really lucky to have her..
seriusly! tak perlu kot nk citer kat cni..mmg tak hbis..hahah :D

sape2 nk taw tips, sile contact si R..love counselor..heheh :D

wani - yeah. tapi selalunya kitorg pilih port nak tengok bola, rasanya takde pulak kami cakap, "Yang, tolong cari port yg baik yang..."

takde kan? hehe!

Kami sendiri pegi mintak meja, amek kerusi pastu siap amek utk korang lagi. hehehe!

no offense, kadang2 sifat judgementalist memang nk dibuang tapi menyampah dengan perempuan mengada2. Lagi teruk lepas dah ambek kerusi tanak pulak duduk pulak sebab ada habuk.

hahaha! apa habuk boleh bagi luka kat bon**t ke? hehe. yosh! lama gila x debate mcm ni dgn wani. hahaha!

Suraya^i - haha! maknanya post ini bukan utk cik suraya. anyway, aku tak tuju sapa2. cuma bila mendengar keluhan member2, haaa, inilah yg terjadi kat blog aku. hehehe... peace! :D

maRs - err, perkataan "hatta" di situ membawa maksud "even" bukan sebahagian dari nama Suekarno. Macam "Even Suekarno sekalipun..." haa, bukan nama ya.

anyway, kat Indon orang panggil dia 'Bung Suekarno' kan?

"Gantunglah cita citamu setinggi langit, andai jatuh, tersangkut di puncak gunung. Andai jatuh jua, tersangkut di puncak bukit" - kata2 Bung Suekarno yg masih kersani ingati hingga hari ini...

:)

motip promote2 kat cni? haha.

tipsnya..respect laki as a leader tp layan dia sepenuh2nya mcm budak kecik. haha. he needs attention.

btw matpi. laki pon byk sgt kelemahan. kalo point out satu2, infiniti. tapi tu la sbb y laki n pompuan complement each other. weakness la yg mbuatkan woman a woman n man a man :)

wah..hangat post ko kali ni matpi...aku pun terase dowh...i accept it..pompuan memg spesis complicated sket. Korg yg x complicated ni lah kena tolong kitorg xjdi complicated.

Fauzan - thanks for explaining that in other words for them. Kalau tak, diorg susah nak faham. It's like Po-ta-to, Po-tay-to to them. A maknanya B, B maknanya C. Tapi C tak bermakna A dan kadang2 semuanya tak bermakna. hahaha!

thanks again bro! :D

Orkid - err, saya ada cakap pasal kelemahan ke? See, kurang memberi perhatian! hehe.. takdeah Rahmah, gurau je.

Takdelah, post ni bukan nak point out kelemahan, tapi memberitahu kelemahan dan sangat sangat sangat mengharapkan korang faham dan membetulkan kelemahan itu.

contoh ajak pegi makan itu satu ANALOGI. Cuna A.N.A.L.O.G.I sahaja. aku tak kata lelaki tak ada kelemahan, dan aku specify dgn jelas, bukan semua perempuan macam tu. Tapi ada. Itu yg pasti.


lelaki yg membencikan pun byk. Tegur saja. okeyh?

ahahah~anyway matpi...post kali ni aku bace smpi habes okay!hahahha...takde lompat2 line mcm post2 before~hehehe..neway, wish u one day dpt faham hati perempuan...but before that, u must understand hati perempuan yg terdekat dengan kamu-ibu anda!heee~

safwanah - yosh! anda memang berfikiran terbuka. Jangan risau, lepas ni ko boleh buat kisah lelaki yg cerewet pulak okeyh?

hahaha! peace.

:D

point out n memeberitahu laen ek? objektif same kan? haha.

Orkid - point out ni for me lebih pada bersifat merendah-rendahkan. memberitahu adalah dengan rasa normal, so tak perlu rasa sebab semua orang boleh beritahu.

ada fahem? hahaha!

:P

aku x bace lg entry ko ni, pnjg sgt.tp dh terbace komen2 org plak.sgt hot niii!
lps komen ni aku bce tros..
haha komen dlu baru bace?ape daa :P

Rose - takpe. no biggie. :D

This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.

huhuhu~
aku nk komen pepanjang tp aku rasa ca mlas...

aku nk tergelak entry ko coz mmg btol kot pompuan camtu and as pompuan yg byk kwn laki...mmg btol certain guys are like dat...

xde btol xde salah...

kesulitan itu akan selesai ikut masa...

tp lebey mudah berterus terang...

:)

komen aku slps membace..
=) (senyuuumm hehe)

aku pon slalu guna ayat "kita bukan slalu dpt ape yg kite nak".tp aku xpnh ckp kt rafi camtu.aku ckp kt kawan2 pompoan sbb biasela pompoan, mcm2 benda nak.nk tu, nk ni, tp xdpt.soo tenangkan diri masing2 dgn bckp ayat td tu lah.hahah

berbaloi bace even panjang! ^.^

WoW(world of warcraft)
haha..nice entry
kalo panjang lagi pon aku sanggup bace
sumpah

eh?apa u buat kat sini?
cewaaahh buat2 tak tahu.padahal suruh dia bce..hahaha (sbb bes sgt!) :P

Skenji Spirit - setuju. see, byk komen komen kat sini membuktikan segelintir saja perempuan yg membencikan ini.

ramai yg bukan sebenarnya.

kan kan kan?

Rose dan Rafi - haha! korang memang sehati sejiwa lah.

:D

haha isu hot beb! anyway im regarding this post as sexist! lalala

wani - haha. perempuan pun berhak utk jadi judgementalist.

silakan.

:D\

hihi.

hahaha.aku silap komen, memalukan aje

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed