Bila aku belek saja bab2 berkaitan hati, perasaan, cinta, jealousy: ramai sungguh perempuan yg hit entri tersebut dan walaupun pada dasarnya mereka sebenarnya terasa dan cuba membela nasib diri mereka, tapi ayat yg disusun masih lagi berbunyi seperti mereka tak yakin utk menang. Jadi langkah terbaik yg boleh diambil, play safe!


Bagaimana perempuan bermain dalam permainan yg (kaum lelaki, kamu harus faham ini!) kita boleh anggap sebagai play safe? Mari kita masuk kelas yg kedua selepas chapter "Perempuan Yang Aku Tidak Faham".


Okeyh, aku mulakan babak cerita ini dengan saat perkenalan kamu. Kali ini aku bagi lagi banyak analogi, kalau tidak ramai perempuan yg tidak faham. Selalunya kamu lelaki, bila kami terpandang kaum kamu dan kami merasakan kamu menarik perhatian, akan ada 2 kemungkinan saja yg berlaku.


Pertama: jika lelaki itu berani dan ikhlas, dia akan menegur kamu dengan sedikit perasaan segan. Tapi hati tetap mahu. Jadi lelaki mesti simpan sedikit kegugupan itu dan do the first move. Aku jamin 90% couples yg ada hari ini pun, semuanya lelaki yg mulakan. Betul? Baik, setelah itu, kami akan menunggu refleks dari kamu. Haaa, di sinilah kamu akan bermain permainan 'play safe' kamu.


Bagaimana? Bila kamu bersama-sama kawan2 kamu dan kamu SEBENARNYA ingin kenal kami, tapi ayat2 dan gerak geri yg kamu utarakan seolah-olah macam memalukan kami. Kamu mahu contoh ayat? "Err, nak kenal saya? Kenapa?" atau "Eh, awak ni sapa?" atau "Erm, okey". APA NI??? Kamu ingat ini pop kuiz ke? Sekurang-kurangnya senyumlah sedikit dan berbanggalah diri kamu sudah ada yg minat. Ini tidak, kamu lebih senang bercakap dgn kami sambil membuang pandang pada kawan kawan kamu padahal boleh saja kamu bangun dan berbicara sebentar. Bukan susah pun.


Lagi pun, apa yg kamu expect dengan soalan2 seperti di atas tu? Kenapa kami nak kenal kamu? Hahaha! Mesti kamu tertunggu2 jawapan seperti, "Owh, sebab awak ni cantiklah..." HAHAHAHA!!! Loser giler lelaki yg akan cakap begitu. Sumpah! Awak ni siapa? Laaa, sebab tak kenal lah kami nak berbicara dengan kamu. Ini bukan group interview yg mana kami lelaki perlu kenalkan diri kami pada semua kawan2 kamu. Susah sgt ke nak bangun dan bercakap face to face? Rasanya aku sudah terangkan dulu, lelaki mengagumi perempuan yg berani. Dan selalunya perempuan yg berani itu bijak. Percaya cakap aku, tak ada lelaki yg suka 100% bercakap pasal diri dia depan kawan2 kamu. Atau kalau ada, dia mesti sudah terlebih sayangkan kamu.


Okeyh, itu peringkat permulaan. Walaupun setelah kami tinggalkan kamu bersama-sama kawan kamu, kami tahu kamu mungkin tergelak-gelak kecil dan dalam hati kecil kamu, ia sebenarnya berbunga! Bangga sebab kami tegur kami. Tapi mahu jaga muka punya pasal, kamu main play safe. Maaf, lelaki jarang main play safe. It's whether we go for it or we leave it at once! Permainan play safe tak menjanjikan apa2 yg baik utk kami. Tapi perempuan, ia semacam shield yg kukuh utk mereka sebab kalau katalah lelaki itu sekadar menegur utk berkawan, sekurang-kurangnya kamu ada dialog ini utk kawan2 kamu.


"Alah, dia yg tegur aku dulu. Bukan aku minat pun..." Padahal dalam hati sudah menangis sebal sebab ahhh, malas aku nak explain! Suka sangat main play safe, padan muka! Hahaha! Tak apa, tggulah ada lagi lelaki yg akan tegur kamu, mainlah play safe lagi. Hehe! :P


Bila sudah couple pun, masih ramai perempuan yg akan main play safe. Selalunya di peringkat ini, kaum perempuan sangat dipengaruhi oleh 'perbualan-perbualan malam' yg kononnya meningkatkan keyakinan diri mereka, padahal aku rasa dalam perbualan itu mereka sebenarnya mencipta inferiority dalam diri tanpa mereka sedari. Mereka akan menjadi seperti ini. 'You have to be like this so that you can get' atau setidak-tidaknya, 'We suggest you do this so that he will be treating you like that".


Apa ni? Kamu ingat hubungan itu dibina dengan pembolehubah-pembolehubah dari pengalaman orang lain ke? Seriously, betulkah begitu? Sebab pada kami, sesuatu hubungan yg terjalin itu utk jadi special, ia harus membesar dan menempuh pengalaman itu sendiri. Barulah ada keaslian dan kesetiaan itu wujud. Tapi maaf cakap, perempuan hari ini ramai sungguh yg mengambil pengalaman orang lain utk dijadikan pengalaman sendiri. Kamu perasan atau tidak, sebenarnya kamu sekali lagi terperangkap dalam permainan 'play safe' kamu?


Kamu lihat kawan2 kamu bahagia dengan cara A, kamu paksa teman lelaki kamu follow cara A, walaupun cara itu SANGAT TIDAK KENA DENGAN KAMU DAN KAMI! Atasa dasar apa? Atas dasar sudah ada orang melalui cara itu, mari kita bermian permainan cuba-cuba. Hey come on, kami sayangkan kamu dan kami mahu pengalaman bersama kamu, biarlah ia sesuatu yg unik. Yang kami dan kamu mulakan dan lalui bersama. Bukannya yg hanya kamu dan kawan2 kamu saja yg mengatakan itu sesuatu yg best. Lagi pun, mana kamu tahu cara A itu 'masuk' dengan kita? Mungkin cara B lebih sesuai, atau C atau D atau E atau F. Bukankah kita sudah mengambil risiko bila bersama? Kenapa bila ingin melalui jalan itu, risiko itu kamu mahu kurangkan dengan bermain play safe? Percayalah pada kami, jatuh bangun dalam hubungan itu benda biasa, dan kadang2 tanpa kamu sedari, yg jatuh itulah yg menyebabkan kami tambah sayang pada kamu.


Cukuplah utk bab ini pagi ini. Banyak lagi aku nak membebel tapi aku ada hal kejap lagi.


Chow!


"Wanita itu dicipta dari tulang rusuk lelaki. Dekat dengan jantung utk dipertahankan maruahnya, dekat dengan tangan utk dilindungi dirinya dan dekat dengan hati utk dicintai seluruhnya...."



20 ulat gigit daun hijau:

Aku jamin 90% couples yg ada hari ini pun, semuanya lelaki yg mulakan<---- tidak bagi aku..aku yg mulakan dulu~muahahah! aku org 1st komen kah?wee=P

aha, pmpn kn mlu2.hahah.tp aku, mukhsin bg hint, aku push diye suh staright fwd.snang

oho! another sexist post. u cant always blame it on girls u know. anyway, mmg patut laki memulakan dulu, perumpamaan "perigi cari timba" pun dh ada kan, so mmg sah2 la laki yg patut mulakan dulu.

bab play safe ble org dh nk beknalan tu, i no komen coz skali lg, i xpnh lg jumpa org mcm ni, buat2 xknal pdhl dh knal. org mcm tu, i gerenti mmg susah nk dpt boyf :P

and psl pengalaman tu, org kata belajar dr pengalaman kan, tujuan kte blaja history pun salah satu sbbnye coz nak blaja dr pengalaman tokoh2 kte dulu2 kan. same je concept dia dgn hal ni. xsemestinya pengalaman kte je yg kte nk amek tao n amek pengajaran. btol x? :P as for me and my boyf, ktaorg just go with the flow je~

Farhah - yeke? hmm, maybe kes anda adalah exception pada 10000 kes yg lain.

hehehe... :P

yeah, anda ulat pertama yg komen. wee jugak utk anda!

.orked. - is it? well, at least it proves that mukhsin 'berani' kan? sekurang-kurangnya berani bagi hint ye tak?

kan jadi tu? :D

wani - aiyoo! this is not a sexist post. like millions of bloggers out there are saying, bloggers have right to say what they want in their blog isn't it? :)

hmm, perigi cari timba? whut about perempuan yg kata 'perempuan boleh buat semua yg lelaki buat'? hehehe.

and bab pengalaman, yeah i do agree with you yg kita patut belajar dari pengalaman org lain. cuma i can't see the reason of 'menciplak' pengalaman orang lain and then try to suit them with our own. itu yg i cuba huraikan.

anyone can make me understad that?

isn't a relation meant to be unique at all? :D

pada pendpt ak no such things of perigi cri timba..no more malu2...u malu2 u terlepas..dri x try lngsung at least u've try it.even nabi Muhammad s.a.w dulu pun khadijah yg dtg merisik nabi...merisik lg..ni stakat nk tckle2 xde hal lah kot...

dalam dunia sekarang nh, i'll say it bullshit ble girl bg alsan "takkan perigi nak cari timba.." hello, punye la beria nak defend hak wanita, nak equal chance, equal tuh equal nh.. skali ble bab nh, tang mana lak equal die? and yes, learn from experience.. but remember, the experience is sumting for u to REFER only.. not to follow.. We (the men) tak nak our love story is others love story.. Yes, I agree, not all gurl mcm tuh, but still majority is..

Fazzuaney Asrad said... October 22, 2009 at 5:54 AM  

P/S : Buka Minda...dont expect anything yet, jgn ego2 bce pelan2 and fahamkan :) sejukkan diri~

"Menciplak" Pengalaman..

"and bab pengalaman, yeah i do agree with you yg kita patut belajar dari pengalaman org lain. cuma i can't see the reason of 'menciplak' pengalaman orang lain and then try to suit them with our own. itu yg i cuba huraikan." (Kersani - Permainan Selamat Seorang Perempuan)

haha nih satu phrase yg overused la bro.. knape sbb mcm ni..

Ade couple yg bru ber-couple..ade yg dh lame bercouple and ade yg dh bnyk experience bercouple

so kte Grupkan A, B, C untuk mudah cerite..

Grup A (Bru Bercouple)
Lelaki akan tanye kwn2 dier "Ehh..ak nk kuar date ah..nak bwk gi mane ek?" "Hurmm kalo si dier reply msg cmni, ko rse ape mksd dier...ape ptut ak reply ek?"

those are questions yg kuar dri lelaki yg bru nk couple...and kwn2 dier akn bg suggestion(based on exp) and sometimes they use it..and sometimes they dont depends.. tpi ape yg penting x ke dier "Menciplak" pengalaman kwn2 dier bler dier menggunakan pendapat2 kwn dier tuh?

while gals pulak its the same:
Gals nih akan start tgk kwn2 dier yg dh exp'd couple and try "Menciplak" ape yg diorg wat..reason? Coz diorg x taw nk wat ape hehe

So dlm kes nih, Kes A "Menciplak" xbole gune (Overused) simply coz they are new :)

Next Group : B (Dah Lame Couple)

Lelaki: Akan start thinking smthg new nk wat..maybe coz bosan dgn rutin harian..sms...chat..dh makan lom..bowling.. and etc..

Perempuan: Akan mula sedar, ohh cre nih x sesuai..so x ptut la keep on "Menciplak" tuh which is again overused..so little by little tukar..

so this type of couple B type akan start ubah diri and cara pembawakan masing2 kpd cre2 yg diorg lbey suke + senang..and secara x sdar..diorg "Ter" create cre bercouple sendiri yg secara x lansung kadang2 "Couple2 Baru : A Type" akan follow.

Again "Menciplak" Overused..

and Last Type : C (Experienced PPl)

Definition : Yang dh penah couple or bnyk kali couple, or dh bnyk break or yg unique setelah melihat bnyk cre2 kwn2 couple

Haa..ni la type yg x menciplak..which is yg ak rse type "Kersani" correct me if im wrong k :) tpi untuk

Lelaki : Diorg taw ape yg diorg nak..diorg taw ape yg ptut buat..and so on ..so on.. son (eh tersilap) dan seterusnyelah langkah2 yg ptut so idea "Menciplak" maybe xde lnsg or sket2 la yg seakan2

Perempuan : Same hal org yg kat sini, diorg dh xmo terikut2 dgn cre kwn2..diorg taw ape yg diorg nak..ape yg diorg prefer and ape yg sesuai..or x sesuai..

haa..so combination diorg nih cmni..
L P Lelaki Perempuan
A + A = "Menciplak" (Overused)
B + A = "Sabarla ye" "Menciplak"
C + A = "Menyampah" "Menciplak"

B + B = Own Way Own Way
B + C = Own Way Follow

C + C = Unique Unique

so untuk penulis "Kersani" try la carik yg C type or B type sbb level dh tinggi, or A pon bole kalo sgup tahan hee :)

P/S : X semua org, same cre berpk ade yg lbey ade yg kurg just gv and take :)

P/S : Nak dapat yg "Baru + Bagus" kenela lalu yg saket2 dulu, same mcm kes nih kalo nk yg A type and lagi2 kalo dier tuh bagus..so kne la sabar dgn sifat dier..tunjuk kat dier ape yg ptut then bru la trase manis tuh

P/S : "Perempuan yg baek, untuk Lelaki yg baek" kalo kte luaskan lgi pemahaman "Perempuan yg experienced, untuk lelaki yg experienced" so kalo lelaki type C jodoh ngn type A gals..meaning bnyk lgi laki2 tuh kne lalu untuk gal tuh ubah dri A ke C so sabar la ye :)

Last beb confirm nih last :
"Laki ke perempuan same je, ade stu mse both pn menciplak, so sbb penulis adlh lelaki maybe ade yg trase bias perempaun yg bce trase gile2 tpi jgn riso..coz both gender pn wat bende yg same actually just sedar ke tidak je :P

haa..itulah penerangan ak yg x seberapa, compared tu penulis yg i admit bnyk pengalaman tpi kte share2 la k :)

Good Luck Bro~ May the Force Be With You (ehhh...silap) =.="

Semoga ditemukan yg terbaik untuk kamu~ haa bru btol :P

chow~ (Demm pnjg sgt ak tulis)

Hahaha. AKu rasa tu la factor laki jadi gay hahahahaha

haha.. alamak, kene attack ble sebut perigi cari timba. ye la mmg la zaman skrg xsama mcm zaman dulu tp mcm mana dgn girls yg still old-fashioned.

but then, mayb thats why Tuhan ciptakan setiap manusia berbeza2 hence berbeza pendpt and also berbeza experience.

and psl pengalaman tu mayb to you its menciplak but to me, itu semua pengajaran bg kte.

haha pjg jgk la second komen aku ni ye.

bui2

hahahaha!

good one daus!

aku sokong kau even maybe org kata aku ni xsokong kaum sendiri

why shud i anyway? MMG BTOL kot~

bab play safe tu biasala...culture kitekn byk cuci pemikiran pompuan supaya 'jual mahal'...nothing personal bro but dats the way it is...look before you leap!

and pompuan ni cpat rasa insecure Daus, so i might as well say its the way it is...

most girls and boys are like dat...
CIPLAK org lain punya pengalaman AS IF it would help anything...

the thing is kebanyakan masyarakat kite ni KAKI PENYIBUK...suma nk tau hal org lain so suma sebuk nak kata pengalaman diorg LEBEY BAIK sdgkn its from a BROKEN relationship..tsk3~ lain org lainlah pengalaman..doesnt mean dat sumting bad for that certain kapel is bad with your kapel too..vice versa....

ape kesah sape mula dulukn?
sedangkn Saidatina Khadijah yg melamar Rasullulah...
culture yg wat kite pk...
'oh,kena tunggu laki tu mitak dulu'
bg aku,kalo da confess tu pun da cukup,janji IKHLAS dan YAKIN...
walaupun jujur aku ckp aku xkan ngaku kat laki itu,aku jujur dgn kwn2 baik aku,kan daus kan~ (wink*)


sku still pegang ape yg kite penah agree dulu,
bila kita jalin relationship,
WAT HAL SENDIRI...
Follow the flow...
takyah nk ngadu lebey2 kat kwn2 kalo setakat memburukkn lagi keadaan...
if you cant handle the heat,dont go through it at all...
end of story,xyah buang masa sesape...

chill dude~

safwanah - thanks for proving that i am right to believe there are still girls who are matured enough to stand on their own, 'feeed by themselves' and act responsibly for what they put their trust on.

:D

Khairil Hafizi - aku rasa komen ini paling signifikan dengan apa yg aku tulis. Tak perlu consider keadaan A, B atau C sebab cinta bukan sesuatu yg boleh di plan.

Yeah, our love stories don't have to 'expensive' but surely it's not gonna be like others kan?

^_~

Fazzzuaney Asras - hahahaha! bila azfa bersuara...

Bro, terima kasih utk pujian. The term overused maybe betul in some points, tapi tak semua orang analyze cinta diorg like you.

I fall in love an whut i know, i dont expect my better half to be perfect. Aku tak kisah pun dia kategori A, B atau C because i just don't care.

I love her dan apa yg aku nak sampaikan dalam post ini adalah utk pada yg membaca, betulkan diri.

itu saja. bukan persoalan aku kau dia atau mereka yg berpengalaman atau tidak. Aku baru 21 tahun, apalah pengalaman yg ada sgt kan?

tapi satu benda, semua orang takkan sempurna, tapi tak salah menjadi unik utk capai kesempurnaan...

p/s: komen anda lagi panjang dari post saya. hehe. anda patut ada blog sendiri. love to follow it there is one.

peace! :)

bobo - woohoo! gay macamana tu bro? tak fahamlah.

hahahaha!

:P

wani - hehe. takdelah. tak attack.

yeah well i stuju bab 'blajar' dari org lain. given that kita cuma amek pengertiannya saja, bukan how exactly the things been done.

cuma kat sini, rasanya semua lelaki tak suka kalau pengalaman lepas diulang-ulang balik semata-mata kerana orang lain merasakan ia baik utk mereka.

simply to put it in words, kita tak perlu conform pada sesuatu yg rigid in love. u agree?

:D

Skenji Spirit - aku kenal kau mcmana. Yeah, see, komen anda membuktikan memang ada orang yg boleh terima idea orang lain dan mengakui kesalahan sendiri.

aku pun tak kata lelaki tu semuanya betul. dan aku tak kisah pun kalau sesiapa nak buat post pasal lelaki. buatlah, confirm aku baca.

apa yg aku tulis, itu yg aku rasa dan maybe itu salah. perasaan, takkan semua betulkan?

apapun, thanks for the opinion~

:D

i like ur words.... =D

www.khaizarien.com

ooo....great post la bro...i'm totally agree with u...

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed