(half full or half empty? baca dulu buah fikiran aku, baru decide!)


Pagi ini idea aku 'datang' awal sikit. Selalunya pukul 4, 5 pagi barulah idea tu datang mencurah2 ke ladang gandum. Aku pun tak faham. Maybe sebab dulu aku penah kena insomnia (satu keburukan) maka sekarang ni bila aku lambat tidur, banyak pulak idea datang (satu kebaikan).


Seperti biasa, post aku akan berbunyi sedikit kasar utk kaum hawa. Suka tak suka, memang macam nilah style penulisan aku. Kalau mana korang rasa betul, baguslah. Kalau mana yang korang rasa salah, pandai2 lah ke ruangan komen untuk membidas. Membina tak membina, itu bergantung pada idea kau orang jugak. Tapi selalunya, aku akan cuba jadi seadil mungkin untuk tak nampak sangat 'kelemahan' kaum perempuan yang satu ini.


2 minggu lepas, ada perasan ada satu blog ini slam aku kaw2 punya! Dan apa yang membuat aku sedikit terkilan adalah kerana ada jugak sorang kawan perempuan aku yang juga kawan perempuan ni, boleh pulak pegi support kawan dia tuh. Tak adalah nak terasa sangat, tapi maybe sebab aku tak pernah expect dia berperangai macam ni kat belakang aku, so mesti korang faham kan? Lagipun, dia ni aku boleh kategorikan sebagai kawan baik aku jugak. Tak apalah, benda dah lepas.


Malam ni jugak aku terbaca satu ayat perempuan yang berbunyi begini. "Kenapa lelaki gopoh sangat nak panggil Syg, Baby dan ucap kata-kata cinta?" atau kalau aku boleh simplify kat sini, cakap "Saya Sayang Awak...." Ini betul2 punya cerita dan aku tak reka sikit pun! Tak caya, bukak akaun fb aku, mesti korang nampak home wall aku. Mulanya aku tak kisah sangat sebab aku ada benda lain nak fikir, tapi bila dah 2 kali aku cuba nak tidur tapi mata masih tak mau lelap sebab rasa macam aku kena jawab soklan tu! Aku tak nak jawab kat fb sebab macam bodoh je melayan status perempuan itu dengan ayat2 yang berbunyi seperti "Bluekkk...", "I shayunk you cowang je...." atau "Untuk u, i bagi due-due, Syg dan Beby..." Macam FUCK ah lelaki cakap macam tu! Sebijik fuck dah kluar.


Terima kasih kerana masih membaca.


Wahai kaum perempuan, lelaki yang betul2 sayangkan kamu tak akan panggil kamu Syg atau Baby sesuka hati lah! Kamu ingat panggilan tu macam kami panggil anak kucing yang datang menempel bila kami tengah melepak kat mapley ke??? Sempit betul pemikiran sesetengah perempuan yang suka bertanya soalan2 macam ni kat fb atau mana2 je dan mengharapkan ada lelaki murahan yang gatal reply dan jawab status dia, pastu berlagak manja dengan contoh2 seperti ayat2 di atas. Fuck ah! Kamu perempuan, harus sedar tak semua lelaki di fb adalah cerdik dan aku boleh katakan ramai lelaki yang memang suka dengan perempuan2 yang macam ni. Memang kena sangat, perempuan suka buat status yang kononnya kontroversi, so dapatlah reply yang berunsurkan kegatalan dan kejalangan serta ke'bangang'an semata2. 2 kali dah aku sebut fuck nih.


Terima kasih kerana masih membaca.


Setiap kali aku membaca status2 seperti itu, aku tahu secara otomatik memang perempuan itu tak matang, merasa dirinya hot dan maaf kalau sedikit kasar, bodoh sombong tak makan ajar! Aku tambah sedikit adjectives utk perumpamaan itu. Kenapa aku kata begitu? Sebab perempuan seperti ini berlagak mahal bila ada lelaki yang cuba berkomunikasi dengan cara yang baik. Sebaliknya mereka boleh menjadi perempuan yang cukup murah bila di'layan' lelaki2 yang bodoh macam lembu. Maaf lembu, kau tak bersalah. Diorang yang bersalah. Aku tumpang populariti kau barang seketika.


Kau nak kata aku berfikiran kolot kerana post2 sebegini? Terpulang. Bukan aku hairan pun kalau kau ada 12 juta ribu kawan sekalipun kat laman sosial kau. Sebab bila aku baca komen2 di laman sosial perempuan2 yang sebegini, selalunya ayat2 lelaki desperate yang akan memenuhi ruangan komen tersebut. Kadang2, komen yang diterima amatlah lucu seperti "Awak dah makan kew? Kite makan nasi lemak tadi..." (makhluk mana peduli kau makan apa lembu!) atau "I baru clash. Hati i dah tertutup utk perempuan...." (pathetic macam fuck!) atau lebih kesian, "U ni cutelah. Sama macam muka adik I. Orang mana ye? Nak kenal leh?" NAK KENAL LEH???ayat gersang tahap belalang kunyit dah! Fuck ah! Selalunya, primary pic kat laman sosial perempuan2 seperti ini jangan kira ah semua nak bergaya, semua nak tayang, semua dengan spek hitam besar tahap kepala kereta api je semua, tapi level pemikiran dan penulisan macam budak kena syndrom down! Lagi 2 kali aku cakap fuck. Patutkah aku berhenti? Okey, max aku cakap 5 kali, so aku ada lagi satu kan? Padahal, kadang2 tu nak edit pic sendiri pun tak reti. Kena mintak tolong orang lain editkan.


Dan sekali lagi sebagai shield utk aku jugak, aku tak kata semua perempuan macam tu. Tak semua beb! Ramai juga perempuan yang aku kenal, memang bijak, matang dan mempunyai gaya pemikiran dan idea sendiri. Tak adalah pula mereka2 ini buat status kegersangan seperti itu di laman sosial mereka. Mereka punyai gaya sendiri utk menarik perhatian, dan bukan dengan ayat2 yang bodoh dan lebih teruk, menarik perhatian mat2 desperate utk komen. Sebabnya aku kata teruk, bila aku tanya pendapat kawan2 aku dan bloggers yang aku tak berapa rapat pun, boleh kata 6 dari 7 orang akan setuju. Setuju dengan apa?


Setuju dengan idea bahawa perempuan yang bijak tak akan membuat ayat atau bertindak secara kontroversi hanya sekadar untuk menarik perhatian. Mereka punya personaliti yang simple, tapi kelihatan bijak dan sememangnya bijak. Profoundly, they are beautiful in just the way the God made them. Bukan kecantikan yang dengan jelasnya memperlihatkan dan membuat lelaki akan berkata "Buat2 comel, tapi bodohlah dia ni..." Korang tak rasa pathetic ke kalau dengan hanya melihat laman sosial korang, lelaki akan buat conclusion macam tu? It's a rule of thumb lah cik kak oi. Jangan buat2 bodoh supaya anda tak kelihatan bodoh. Sifir dua kot!


Ironinya, perempuan yang bijak tak perlukan kata2 yang banyak dan pada masa yang sama, lelaki2 ni secara egoisnya akan berkata dalam hati, "Nice! Smartlah dia ni...." See! Kamu nampak perbezaan besar di situ? Atau aku perlu pamerkan contoh2 lain? Tak perlulah kan? Sebab aku rasa 90% bloggers yang selalu melepak kat blog aku semua bijak2. Semua ada pendirian masing2. Tapi tak tau lah pulak kalau2 orang yang aku maksudkan tu pun singgah blog aku jugak. Kalau ya, BAGUSLAH KAMU TERASA!!!


Penat menulis panjang2, tapi kepuasan itu datang bila ada komen2 yang mengkritik secara ikhlah dan ikhlas aku tak tau, tapi kalau aku dapat point kamu, don't worry, aku akan hormat pendirian kamu. Yakinkan aku, aku akan terima pendapat kamu. Itu saja.


Owh lupa, dari aku sebut reserved F word yang kelima tu baik aku cakap i'm really sorry for my offensive, bad, psychopathic language in this post. Sebab aku rasa perlu dan memang itu yang aku sebut right at the moment aku baca status2 perempuan semacam tu. Kadang2, emosi memang perlu utk improvise suasana dan bagi 'soul' dalam penulisan. Tak faham? Ahhh, malas aku nak explain. Fikir ah sendiri! Lemak lah kamu semua nak aku cakap.


Chiow!


Half empty? Half full? Why the heck do i have to answer this question at the first place? Bagus, kamu memang bijak kalau jawapan kamu seperti itu! Buat apa memilih kalau kamu ada pilihan utk dapat keduanya bukan? :D



24 ulat gigit daun hijau:

u got burned by a pretty face dear boy?

sebab tu,facebook tu bukan myspace.

eh macam takde kena mengena je.haha sorry2.tapi kalau faham apa yang saya cuba nak sampaikan,bagus lah :)

apa indicator nak tentukan cerdik atau bodoh?

ada application dlm fb x?

:P

may i share something here?

i bet everyone knows that how my zwan and i first met. how he first said the "sayang" word. and how'd i responded.

if not, here a short one. somehow, this one day-baru a week of hanging out. 7 days je. we're on our way to send me back home.

suddenly, he was like.. "i makin sayang kat u la" i was like, dalam hati la, "oh my, cepat nye die boley ckp like this" BUT i xla terus bash him in the face ckp, Ish y ni gopoh sgt!. NO! Girls, don't ever ever do that!

Lelaki when he says something from his heart, he really truly mean it. Trust me, really! Don't u ever hurt a guy who just luahkan his feelings to u!!

One thing u cud do is, be true to him. says back how u feel. eh, jgn la bg harapan if u x suka die. x suka, ckp elok2. It may not be the respond he's hoping for, well at least he knows what u feel and will get over it later. lelaki xkan simpan dlm hati lama2. betul x author?

fuh! i must say, i nak minta maaf byk2 to org2 yg i did hurt sometime before. really, i am truly sorry. I am a better person now (i akan jaga zwan elok2), and thanks that we're frens, closer than ever now. :)

iLLy - nope. not that pretty actually. i'm more to say, annoying face.

:D

khadijah - masalahnya ada juga yang cuba buat 'perangai' myspace dekat facebook.

apparently, spesies2 seperti ini memang ada kat mana2.

got ur point. no sweat at all.

:D

Nor Hanis - banyak! cubalah kuiz2 yang kebanyakannya dicipta oleh indonesian.

lepas buat tu ada rasa macam lagi cerdik tak?

kalau tak, maknanya tak berapa nak cerdiklah tu. or dalam kata lain, ah, kamu faham maksud aku kan? :P

hehehe...

adeknurul - couldn't agree more. lebih2 lagi kalau lelaki itu memang betul2 sayang.

mengucapkan kata sayang bukan bermakna kamu kaum perempuan has to reply to that. but at least respectlah sikit orang yang ada keberanian utk cakap tu.

hey, that takes a lot of guts as well you know to say that how much you appreciate someone....

:D

"Buat2 comel, tapi bodohlah dia ni..."
hahaha...blh nk glak aje bce ayt ni

at 1st I mcm,uihh,pjg la post de ni
mls nk bce..
but then i bce sket...
mnarik kot care pnulisan
then tros ah bce smpai hbs

haha..nice kersani
kep it up =)

erm..
dah lama jd ur silent reader je..(yela dulu2 msti tinggalkan komen..huhu)
akhir2 ni ur entri agak kontroversi skit...
memula nak je jadi silent reader utk entri ni, tapi taktau le tetibe tangan pi gatal2 klik ke ruangan komen...fuh!
*kena teruskan gak ni*

kalau benda-benda macam ni...
taktau la nak kata pe atau simple word nye 'no komen'
coz, rasanya mungkin pernah lakukan mahupun tak mustahil akan dilakukan nanti.
macam-macam boleh jadi kan..
kite lakukan samada situasi yang memaksa atau pun sendiri cari pasal nak buat takpun memang tak sengaja (taktau le boleh terima ke tak)...

people got choices and reasons why they do so...
n sometimes be silent to what they had done might be the best way.

kuyam - yosh! terima kasih kerana singgah....

:D

jijie - boleh tak kif i say, post ni macam nota la utk diorg (in case diorg baca) bahasanya facebook adalah laman sosial.

bukan laman bergedik?

tidak sedarkah diorg bahawa apa yg dipost kat komen tu akan keluar kat home wall frens diorg???

:P

sungguh desperate.
tatau nak cakap apa lg dah D:
mungkin pasni ptt buat laman www.desperados.com/ khas untuk golongan ini

its nice dat u noted dat n expressed dat in a wut i can say unique manner.

haha.

fb mmg da jadi laman mgedik. tak payah ckp pasal gambar ah.

n jugak laman mensyokkan diri kot. haha.

maybe pasni kene wat fb ethics. malu ah stakat pasal fb, image sorang gurl da tarnish.

so beware ya :)

daus, aku ingatkan aku(pompuan) je yang annoyed ngan pompuan gedik.
i thought all boys like the said 'gedikness', sorry.

it is good to know this :)

(hope that none of my pics in fb looks gedik)haha

*cuak2*

hye...bru nw rajin nk stalk ur blog ni, cm minum susu je, sbb bley merangsang otak utk b'fikir. hihi.

Well, for me, i mmg allergic tahap kuasa23 kat minah2 penggedix ni, cam nk tampar je suro behave.hihi.Tapi, btul ckp u, bodoh atau tidak seseorang tu depends on cara dorg behave n bawak dri. Kalo dah perangai cam minah tak siap, takkan kite nk ckp dorg pndai lagi, btol??

Opss,cam over lak komen.

;p

imaginary.cat - hehehe. desperados?

hehehe. :P

Orkid - nasihat berguna dari kaum hawa utk kaum hawa.....

:D

anis - tak adalah. cuba perhatikan betul2 lelaki yang minat perempuan gedik ni camana?

ada imej macam err, how to say...

'educated' ke?

:D

msHanum - agreed. maaflah kalau bodoh itu kedengaran kasar.

tapi kalau hakikatnya memang begitu. patut sangatlah kalau dilabel sebegitu.

tak kata perempuan saja, lelaki pun sama......

"Kenapa lelaki gopoh sangat nak panggil Syg, Baby dan ucap kata-kata cinta?"

i think lelaki memang naturally got that character =P

tapi there're some of ur tot bout girls yg ak stuju.

Suraya i - :D hee!

ahaa~
i like this post!

tp aku xpaham nape ade pompuan cakap camtu?
wats so gopoh bile laki tu ckp die 'sayang'?
maksud aku kat sini...
pommpuan ni; bila xcakap mara...bila cakap kata gopoh plak..
wtf?

ntahla..aku yg pompuan ni pun xpaham gak nape certain pompuan ni...suka sangat amek gmbr syok sendiri...pntg memana je nk amek gmbr...sengih camtu,sengih camni..kalo ade occasion xpela gak...ni dlm kelas pun nk posing2?

n honestly...lebey2 lagi yg dok sembang ayat ntahpape cam 'cayunklaaa u...menci i tau u ngade2...' etc...geli~~~~ aku xtau plak bahasa melayu bole bertukat jadi camtu...

aku admit kadang2 aku wat gak status2 rindu ke sayang bf aku..but berpda2lakn? some people reveal too much of their private life than bila org interfere marah plak...kalo ko dawat status camtu...of cozla org akan komen kn?

ntahla daus..bukan stakat baya2 kita..dak skola lagi teruk...cheap!

Flying Appa - setuju sangatlah saya dengan anda.

Dan terima kasih kerana singgah di sini ya?

:D

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed