20 Jun 2009 (Sabtu)
9.37 pm waktu tempatan, GMT +8.00

Kau rasa dalam ramai2 geng kita, yg pompuan, ko rasa sapa paling sempoi?”
Sorg member aku memuntahkan persoalan setelah dekat 30 minit memandu. On the way balik dari Pavilion, BB.

“Sempoi? Aku rasa si A dgn si B la kot. Senang, tak banyak songeh.” Aku jawab slumber, sangkaan aku persoalan itu sekadar menceriakan suasana blues yg melanda. Maklumlah malam, desir angin pun sedap klau nk layan.

“Hmm, kalau aku skrg ni, aku rasa si C lah paling sempoi. Ajak skali je, trus on. Tak banyak crita. Kalau ikutkan aku, dah rasa sket putus asa gak bila ramai tak support benda kita buat td. Tapi sebab ko dgn dia trus on, aku smangat balik.”

Aku memandang member aku tu. Hmm, maybe aku faham perasaan sorg member yg plan something, tapi member2 gak yg jadi spoiler utk idea tu. Well, klau betul2 tak dapat, nk buat camana ye tak? Tapi aku rasa 2 weeks member aku tu dok sound2, cari-cari org, ajak sana, ajak sini, call organizer, alih2 tak sampai 10 org yg turun memeriahkan acara. Mungkin perasaan ‘down’ tu ada, tapi disembunyikan sebab tak nak member2 yg dtg prasan sgt. Gua pernah rasa, so gua tau.

Tarik nafas panjang. Hembus. Macam persoalan kes influenza babi pulak yg kitorg dok pikir time tu. Menekan jiwa sungguh. Pemandangan indah sekitar KL pun tak menarik perhatian kiotrg bila bercerita bab2 member2 nih!

“Aku rasa bersalah dowh dgn dia.”

“Sapa? C?”

“Aah.”
“Kenapa?” Bukan aku nak mengorek. Tapi bila dah namanya member, masing2 klau tak faham hundred percent pun, tempias2 hati dan perasaan ni boleh bau. Kalau cakap pandang depan tak pandang mata, pastu suara bunyi cam serius, aku fahamlah isu ni serius. Kata member, ye tak?

“Dulu aku slalu kutuk dia. Pasal dressing dia lah. Tapi skrg ni aku rasa bersalah beb. Padahal dia paling sempoi. Tak banyak mulut. Senang. Serius aku rasa bersalah dok kutuk2 dia dulu…” Ayat member aku tu mati kat situ. Mungkin tak mau menyambung sebab nk control macho. Apa barang lelaki luah semua? Preserve lah sket. Ego misti mau simpan.

“Hmm.” Aku mendengus kecil.

“Well, sapa yg tak kutuk dia dulu. Aku pun tumpang sekaki. Si D, Si E, Si F, Si G, even Si H pun kutuk gak. Bukan ko sorg beb. Lek ah.” Aku cuba menjustify sesuatu yg salah. Dah confirm dah memang salah kitorg, tapi aku nk tengok sket lagi reaksi member aku ni camana. Berat sbenarnya nk pikir bila kita tikam member dari blakang, tapi depan2 kita, dia boleh senyum wat2 rilek dgn kita. Baik hati tak brubah. Tak ke rasa mcm ko ni lan**u? Tak layak jadik member!

“Yelah. Tapi aku tak rasa dia pernah kacau kita kan? Kita je lelebih kutuk dia, walhal dia takde sekelumit pun rasa nk cantas kita.”

Okeyh, cukup! Ni memang kena admit ah. Takleh nk selindung2.

“Yeah. Seyes, aku rasa memang kita silap selama ni. Aku dulu pun klau kutuk dia tak hengat. Tapi nk mintak maaf direct macam loser je beb. Takpela, lepas ni kita layan dia elok2 lah kan? To be fair, memang klau nk tebus ayat2 yg pernah kluar, memang tak tertebus lah. Tapi no matter what, Si C ni aku brani kata memang mengajar aku, Do Not Judge A Book By Its Cover. Orang yg kita kutuk, yg kita gelakkan rupanya dia yg paling sempoi, paling baik bila kita dah kenal.”

“Agaklah…” Aku rasa member aku tu stuju. Aku takde psikik nk define atau baca hati orang lain macam Matt Hoffman dalam Heroes tu, tapi rasanya masing2 faham. Klau tak banyak pun, sedikit2 rasa hormat pada T mungkin dah ada. Bukan mungkin dah, memang ada!

Dan dalam 5 minit lepas tu. Kitorg sampai. Member aku blah dan aku gerak balik rumah.


***************************************


21 Jun 2009 (Ahad)
10.41 am waktu tempatan, GMT +8.00

Pagi yg segar utk merencana sebuah tulisan. Aku tak tau bila rencana ini akan habis bila aku menulis.

Tetiba macam rasa nak bukak blog Si C. Sepantas tu jugak, tab Chrome dibukak. Cool, blog dia memang aku bukak bila2 pun, mesti dipenuhi dgn tag2 dan post2 yg kelakar amat. Layout dia bagi aku sedikit ‘prasan’ comel, tapi itu hak dia ye tak? Sapalah aku nk judge. Tapi klau dh nama manusia…

Baca. Baca. Tujuh ploh lima percent khusyuk. Diam. Tarik nafas kejap.

Monolog: Blog dia sempoi, dia pun sempoi. Takde nk kutuk2 orang mcm aku. Apalah salah dia ni sampai aku jadi kejam firaun melemparkan kata nista pada dia dulu? Eh, takdeah sampai nista, cuma kutukan2 lah. Hmm, salah apa aku buat. Confirmed!

Close tab.

Monolog dan lantunan kecil kata2: Sorry C. Kalau kau baca post ni, dan kalau kau rasa kau adalah C, betullah tu!

Aku mintak maaf open dekat kau okeyh? Kat blog pun kira open jugak la kan? Kalau kau nk terasa hati lepas tau aku dgn member2 kita yg lain penah kutuk kau, aku tak dapat nk halang. Aku bukan manusia perfect, tapi skrg aku tau kau yg sbenarnya mcmana. Aku rasa bersalah. Post ni bukan bertujuan nk tunjuk gentleman ke apa, sebab aku tau aku kutuk member aku sendiri pun, itu dah cukup tak gentleman.

Malas cakap banyak2. Jiwang cam syial je.

Aku mintak maaf. Kalau boleh, maafkanlah aku. Dan utk member2 lain yg baca post ni dan korg rasa korg pernah join mengutuk si C ni, terpulanglah korg nak mintak maaf pkai cara apa. Aku tau korg faham sapa yg aku maksudkan. Tapi percayalah cakap aku, dia ni memang boleh buat member. Serik beb gua.

membertakmakanmember~

Chiow!


15 ulat gigit daun hijau:

huhuhuhu...sapekh insan bertuah ni..

aku taw sape. hehe. dlu pon aku slalu mbetulkan paradigm ojan yg bcriter yg rmai2 pnah kutuk si C. coz i noe her...

:)

hrp2 aku x tsilap org. haha

ak mcm tau sape yg g join korg.but not sure which one...

i used to laugh at her.
now i know it was a stupid mistake.

i judge wrongly when i don even have the right to judge.

harap2 dia faham.

weyh..kenape aku tak faham?adekah aku ade terlompat line2 di tulisan ko daus?hahahhahah~ini serius!

yerp.
tak kot.
baca slow2.
:)

pengajaran yg amat berguna utk adik2 skalian yer~~

skrg baru ko tau sempoi ke x si C tu~
adoyai...nape ak kne gune C gak nih?
huhu~

-->Saya rasa macam tau2 jer saper si C tue..

--> X ingat laa plak pernah kutuk dier ker x.. Maybe pernah kot..er.. maybe x...ermm..maybe pernah kot.. erm..ntah laaa

-->Aper2 hal pun thaks yer C coz menghangatkan hari kami sumer..

-->Trimas jugak yer C n kawan2 sumer sebab layan N..Dier tue pemalu sket..Samer macm H... =p

-->Trimas juga kepada A dan B..

-->Ermm.. haa.. One More.. Thanks gak to D sbb sudi tulis pasal bnda nie.. To PD.. sebab plan mini event nie.. To PS sbb jadi bhn...

-->Thanks gak pada BB kerana membawa geng2 meramaikan keadaan..
kena thanks kat sumer takut2 ader yg terasa nnti..

-->Okies..Chiow~

-->Johor Jom!!-still dlm perbincangan-

-->Paintball Jom!! -Still dlm perbincangan-

dulu aku pon salu kene kutuk ngan budak laki, turun kafe pon pakai jeans, orang len pakai slua trek je

tup tup bile kenal, asik ajak lepakkk je. nak mintak tolong, aku gak yg dicari. duhh.. tolong aaa. dun judge a book by its cover, haha

i noe C.i noe him yg ask question tu.C juge tau spe bliau~
hahaha..

*pillow talk~

aku dah gtau cik c. dier ckp it's ok. lotsa ppl had misunderstood her in the past. dier pun mintak maaf kalo dlu dier bg bad impressions.
but aku sokong bab don't judge the book by it's cover tuh. mmg btol. jgn menilai seseroang dr rupa je =)

uish. mcm blaja kt tadika plak.

A B C D E F G....

zettysoone - i take this opportunity to express my sorry for whut i've said...

badbunny - anda salah seorg yg patut meminta maaf bersama saya. :D

sharah - yeke? ada experience la ni? will do. dun worry. my bad.

suraya_i - baguslah klau kamoo tahu... :)

imaginary_cat - baik. thanx for the advice. :D

fab_ray - nama yg cool. anda belum ke tadika? :P

fab ray name yg cool? tolong lah jgn puji...

to Saf - remy kah?

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed