Kenapa amek kaler macam tu? Nampak biasa la!”

Aku terkaget kejap. Itu komen sepupu aku, Mimi, masa aku tgh pilih-pilih seluar jeans Levi’s kat KB Mall 2 3 minggu lepas. Aku balik kampung kat Kelantan, jenguk bonda tercinta. Biasanya aku klau cari jeans, aku amek kaler yg biru dia light je, so bagi aku nampaklah mcm jeans tu authentic sket. Ye tak?

“Okeylah ni whut? Straight cut, biru, Nampak cam Levi’s yg dah lusuh. Baru true!” aku cuba meyakinkan dgn seulas senyuman Aznil Nawawi time mengacara Tom Tom Bak. Nampak sedikit umpama Forrest Gump tetapi tetap comel. Gaya manja kucing parsi.

Hehe! Biasalah stereotaip lelaki. Takkan aku nk pkai apparel kaler striking-striking kot. Baju-baju aku pun byk kaler tema taik cicak je, hitam putih. Lebih-lebih, kaler biru dgn merah adalah selai dua.


(aku lupa nk snap pic mimi. tapi iras2 si miyako nano ni muker dia...)

“Dah. Takyah amek yang tu. Try yg ni dgn yg ni.” Mimi membunuh ayat aku sambil menghulurkan aku 2 helai jeans lain, satu straight cut kaler biru gelap giler-giler, satu lagi skinny sket tapi design melebih-lebih aku tgk. Siap ada render2, dah macam jeans dari Siam la pulak! Aku nk levi’s yg simple je, baru la nmpk ‘asli’nya kan?

Tapi apakan daya, baru aku nk memberi komen lain, Mimi merenung tajam macam T-Rex memandang anak kucing yg tak cukup makan 3 hari, langsung takde can la klau anak kucing tu nak fight. Takde tenaga biskuat beb! Aku mengalah jelah. Jeans yg aku pilih first tadi, aku letak balik pelan-pelan. Dengan pandangan sayu, aku amek jeans yg dia bagi dan melangkah longlai ke fitting room, sambil Mimi terus belek-belek t-shirt utk dia pulak.

Dalam hati menyumpah-nyumpah manja, apasal la aku gi ajak dia teman aku shopping hari nih? Kalau takde pompuan, senang banyak kot! Aku yg pilih, aku yg try, aku yg bayar, aku yg pakai! Setel! Takde benda-benda complicated nk try 2 3 helai jeans skaligus. Dahlah bilik sempit. Hish!

Siap je sarung jeans yg skinny sket tuh, aku kluar. Design dia mak aih, serabut btul lah mata aku menengoknya. Seyes klau aku beli yg ni, alamatnya 2 3 kali jelah aku pakai. Pastu? Aku lipat elok-elok, letak lam almari. Nah! Rezeki utk sang tikus atau anai2. Dah lama nak makan jeans Levi’s ori kan? Silakannn!! Dulu korg makan Edwin aku, kali ni aku jamu korg. Hahaha! Memang style aku camtu dowh, klau beli benda aku tak minat, sumpah aku tak pkai. Baik jadi kain lapik meja makan mak aku. (eh, orait gak idea tuh! kain lapik meja pkai jeans Levis’? kagum! kagum! :P)

“Haa, kan nice tuh! Baru nampak moden sket. Catchy!” sambil hulurkan tangan utk padankan jeans aku tu dgn satu belt yg mana dia dpt tah. Levi’s jugak.

“Moden? Macam ni kau cakap moden? Macam budak skolah form 4 nk kluar outing je? Seyes wey. Ko jgn memain. Buruk nih.”

“Yeke? Tukar-tukar. Try yg satu lagi. Kali ni confirmed okey!” Sambil buat muka comel ala-ala Joo Yoo Rin dalam crite My Girl. Naseb baek ko comel btul. Kalau tak, memang aku santankan je muka kau buat gulai lemak.

“Err, kalau aku try yg aku amek mula-mula tadi okey tak? Hehee! Boleh ek Mimi? Boleh ek? Aku berkenan yang tu dowh…”

Changgg!!! Mata dia memancarkan sinar infra red mcm mata Cyclops dalam X-Men!! Terus tepat menuju ke retina aku. Dan aku? Kalah beb! Buta mata Betaaaaa!! Huarghhh! Terbakar! Terbakar!

“Kau jangan nak memandai! Fesyen-fesyen ni dunia aku tau tak? Kau apa tau? Dahlah pakai jeans macam ni. Pastu pkai selipar. Buruk tau tak? Kau kenal benda nama kasut tak? Rambut?? Ko nak aku komen skali??”

“Tak payah. Tak payah. Yelah. Kau la pandai. Adoyai. Mcmana la aku boleh terheret kau shopping dgn aku ni Mimi. Aaaarrghh..”

Tapi dalam keadaan mcm tu pun, aku ikutkan jugak cakap dia, sebelum tangan dia mengeluarkan jurus-jurus Muay Thai Chaiya. Seyes beb. Walaupun ayat-ayat dia kalau org dengar macam mengutuk dan menghina giler-giler, tapi sebab aku dah berkawan dgn dia dari tadika lagi, so aku tau hati dia baik. Lagipun dialog kitorg bila bersembang memang slalu macam tu. Dah terbiasa. Dan aku pun tau dia memang gurau-gurau je. Cuma brader-brader promoter tu jelling-jeling ingat kitorg gaduh btul-btul. Besides, dia memang follow style-style fashion skrg. Kalau aku debat lebih-lebih pun, bukan aku tau sgt benda alah tu semua. Dah konpem-konpem aku kalah!


(barbie doll, bukti pompuan memang giler fashion sejak azali!)

Dia tgk aku jalan slow-slow…

“Wey, kau nk aku ikut skali ke masuk fitting room tuh? Cepat! Banyak lagi nk shopping ni.”

“Aaaaaaaaaaaaaa….”

Yelah-yelah. Tapi kali ni aku rasa tindakan aku amek pandangan dia btul kot. Jeans yg straight cut kaler biru gelap giler2 ni memang kalau skali pandang cam striking. Tapi bila dah try, aku kluar la nk tunjuk kat dia.

Wheeee! Smart beb! Seyes, masyuk! Rupanya selama ni memang aku tak pernah try jeans kaler-kaler gelap, so tak tau la rupanya ada gak jeans kaler gelap-gelap yg lawa. Definisi lawa bagi aku senang je, simple dan tak serabut! Heh. Pompuan yg lawa pun mcm tu gak kot. Hehee…

“Wuish! Hot! Hot! Haa, yang ni lawa. Baik kau jangan komen lelebih. Dah. Amek yang ni je. Gi bayar cepat. Kalau nk amek belt, yg hujung belah kanan, kepala bulat tu aku rasa okey gak.”

“Aish, ko ingat selai ni murah ke beb? Mahal cam senapang! Takyah la belt tu. Len kali ah. Mana tau kau nk bagi present birthday aku ke? Hehe!”

“Hadiah? Ohhhooo, nak hadiah. Apasal tak cakap awal2. Jap lagi kita gi secret recipe. Kita amek one cake, aku blanje, ko bayar! Hahaha.”

Hmmpphh, dah agak dah. Dgn minah ni, birthday aku ke, birthday dia ke, aku la yg kena tiaw. Tapi takdehal la. Aku bukan balik Kelantan slalu pun, so bila ada masa hang out dgn dia, dia secara otomatik akan jadi fashion adviser time aku nak shopping. Kalau korg tgk aku pkai baju pelik-pelik kaler purple ke, design cam metroseksual (huih, payah btul nk eja seksual2 nih! :P), jacket pelik-pelik ke, haa, tu idea dia lah tu! Walaupun maybe dari 10 pertemuan, 9 kali aku yg blanje dia (sob! sob!) aku tetap rasa fun hang out dgn dia. Dia balas balik dgn memberi komen-komen pedas bila aku nk pilih baju ke, jeans ke, kasut ke. Macam-macam. So, win win la.

Kadang-kadang rasa cam loser gak bila soh pompuan pilih baju utk aku. Tapi seyes beb, dia memang pandai bab-bab fashion. Aku pulak boleh masuk kategori ‘buta huruf tahap tau alif ba ta’ je klau bab-bab fashion. Aku sendiri pun heran. Nak kata dia blajar fashion, dia amek course ID kat UITM Dungun. Takde kait-mengait dgn fashion pun. Mana tah dia dapat ilmu pasal fashion-fashion ni.

So berbalik pada crita. Last2 aku amek jeans yg Mimi pilih tu. Tak payah tukar saiz ke apa ke, memang nice-nice fit dgn pinggang aku. Kira macam macth and fit trus lah. Time aku nak bayar tuh, awek counter tu reflects kat aku. Manis orangnya, bertudung hitam, bert-shirt putih short sleeve, dan ada 2 pasang dimple yg tersusun indah kat pipi, kiri dan kanan (takkan sebelah je kot? apa la korg ni!)

“Bang, pandai GF abang pilih. Tadi saya borak-borak dgn dia, banyak gak dia tau pasal jeans-jeans ni.” Sambil senyum manje menerima segumpal not-not RM50 dari aku. Tangan dia melipat-lipat jeans tu utk dimasukkan dlm beg. Heppy la pasal dah dapat jual kan? Pandai la!

“Yeke? Hmm, maybe la kot. Kalau ikutkan abang memang nak…”

Tak sempat aku habeskan ayat, PLEPAPPP!!! Adoih!!! Mimi bagi penampar kat blakang aku.

“Woiii!! Sakitlah pembaris!!”

“Hahaha! Sempat lagi nk usha awek tuh. Dah dah. Amek resit, nti klau button tercabut ke, benang putus ke, kau datang sini mengamuk-mengamuk sket, boleh tukar. Hehe!”

Dan sambil kitorg berjalan (Berjalan ke? Mimi seret tangan aku adalah.)…

“And saya bukan awek dia. Sepupu je ye? Takdela saya nk berbalakkan tin beskut ni dik. Jakun ni. Tak pandai nk hias diri langsung. Naseb baek la saya teman. Mekaseh ye.”


(dusyum! tin beskut kah aku? tapi... apasal beskut?)

Siot! Jatuh saham aku depan awek Levi’s tu. Konfem dia kecewa lelaki se’hot’ aku kurang pandai hias diri kan? Hehe! Tapi aku rasa dia tau kitorg bergurau. Ke korg rasa dia memang anggap aku jakun? Tak reti pilih baju? Kena pompuan jugak tolong pilihkan? Pastu kena seret-seret kluar butik tu macam org asli? Alamak! Korang fikir macam tu ek? Halamak! Habes aaa aku macam ni.

Takdeah. Sebelum kluar, sempat la aku mendapat senyum manis dia. Iras-iras Intan Ladyana muka dia. Cuma lagi suci sebab pkai tudung dan takde gambar2 sosial dia kat blog-blog ‘haram’. Oooopsss! Hehe! Dan Mimi pulak memang tak bagi can la aku nk mengeratkan silaturrahim dgn dia. Kalau tak dah sah sah terjalin ikatan yg murni antara kami kan? :D

Tapi awek Levi’s tu bukan isu utama post aku kali ni Aku nak tanya korg satu benda je (walhal dah mengarut putar alam sampai kemana kan? :P).

Korang rasa loser ke klau lelaki mintak pendapat pompuan yg lebih arif, bijaksana, pintar, kasih pada binatang serta segala-gala sifat mahmudah bila memilih dan membeli pakaian? Tak macho ke lelaki tu klau pompuan yg bagi pendapat atau membuat pilihan? Dan apa pulak korg rasa atau buat klau pendapat diorg tu btul? Maknanya, memang korg puas hati dgn pendapat atau pilihan diorg?

I leave the question to the floor to discuss. (konfem rahmah YB pertama mebentangkan hujah! hehe.)

Tamatlah sidang DUN Wakaf Mempelam hari ni. Ahli-ahli perlimen, bincang pakai komen kat blog ye? Kutukan, hinaan, cacian, fitnah serta tohmahan pada aku di Gtalk, YM, FB atau Skype selepas membaca post ini tidak akan dilayan. Sekian.

Chiow~

(sekadar bukti gua nak kerek levi's gua... hehe! :P)

7 ulat gigit daun hijau:

loser? takde mknenye.. ok la tu. pmpuan pun kdg2 perlu gak pndapat guy psl bab2 cmni kan... so kite saling bersandaran... h0h0..

tapi kadang2, ada lelaki yg rasa offended bila pompuan cuba menunjukkan sifat diktator. atau lebih tepat cuba meng'control' keadaan. mcmana tu? :)
hanya perbincangan~

I like woman who gives advices let we decide. Likewise, I like woman who asks for advices, but she makes her own decisions.

Tapi kan, ko pakai pi la gaya apa pon. Kalau dah Levi's, SeSiam mana pon design dia tetap nampak Amereka! Semuanya indah di mata dengan nilai $~

bagus tol kazen awak. kalau saya, xreti nk bg pendapat pasal fashion lelaki ni. tengok mcm sama je sume..
tshirt, jeans, kemeja..err tu je kot. huhu
:D

AlexAlabasta - haish, kriteria yg senang ditaip, tapi susah dijumpai. hehe!
hanya yg memakai levi's tahu erti levi's ori. oyeah!

This comment has been removed by the author.

Hananeechan - true! tapi sebenarnya bukan takut bereksperimentasi, tapi kebanyakan yg melakukannya akan kena gelak mcm badut... hehe! :P

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed