Autobots!!! Roll Out!!!

(official poster! i want that limitless power!!)
Aduh! Adoi! Sakitlah Starscream! Apa ni tembak tembak aku?? Beeee!!! Prime!!!!!!! Sini oi!! Sini!!!

Hahaha! Filem yg aku tggu selama 2 tahun setelah filem pertama Transformers membuat aku ke wayang sebanyak 3 kali. Macam syial je Michael Bay!

Baiklah, Transformers 2 adalah hasil usahasama Michael Bay dan Steven Spielberg, kedua duanya adalah taiko filem yg mementingkan kesempurnaan dalam hasil kerja mereka. Dan bila otai2 ni bertemu, lahirlah sebuah seni filem yg aku rasa filem terbaik utk 2009!! Transformers 2: Revenge of The Fallen!!


Let’s go to kriteria aku yg pertama:

“Plot” atau Jalan Cerita

Secara keseluruhan, Jalan Cerita Revenge of The Fallen adalah 3000 kali ganda lebih baik dari filem Melayu arahan Razak Mohaideen, 100 kali lebih baik dari High School Musical dan hanyalah filem2 seperti Kung Fu Panda, Ip Man atau The Last Samurai yg mampu berada satu tahap seperti Revenge of The Fallen!

Plot RoTF dimulakan Sam Witwicky yg mendapat satu ability utk memahami rahsia puak Autobots dan Decepticon melalui symbol2 pelik yg wujud dalam mindanya. Simbol2 ini adalah satu petunjuk rahsia pada satu kunci utk membuka salah sebuah kuasa terkuat yg tertanam sejak beribu tahun di bumi, selain All Spark.

Geng Decepticons yg bersekutu dgn salah seekor dari Primes yg jahat lagi kejam, cuba untuk menawan bumi dan memperoleh kuasa tersebut. Niat mereka hanya satu, iaitu mendapatkan tenaga dari matahari dan sekiranya mereka berjaya, bumi akan bergelap utk selama-lamanya.

Plot semakin mencabar minda penonton apabila Primes dan rakan2 Autobots yg lain dianggap menjadi punca kepulangan Decepticons, seolah-olah kehadiran mereka adalah faktor kemusnahan bumi. Walaubagaimanapun, dgn kebijaksaan Sam Witwicky dan ditemani oleh aweks yg brani bersamanya, Mikaela, mereka member harapan baru pada bumi setelah melepaskan diri dari cengkaman Megatron dan kembali menghidupkan Optimus Prime yg telah mati!

Dan kali ini Prime hidup kembali dengan kuasa baru yg tidak terbayang kehebatannya!!

Cukup! Kalau nk lebih detail, cari kat blog lain. Korang rasai sendiri betapa kejahilan manusia tak mampu diubati dengan kata2 Prime, sebaliknya bila keadaan semakin terdesak, robot2 yg dianggap makhluk asing ini sanggup berkorban nyawa utk menyelamatkan bumi!

Gua bagi 4.95 per 5 utk rating Plot! Kasi gegar itu wayang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


(Prime: Not gonna give ya a chance Megatron!!)

Kriteria aku yang kedua:

“Character Development” atau Perkembangan Watak

Aku rasa tak perlu ulas panjang2 kriteria nih. Hampir semua watak berjaya menjadi elemen2 yg saling melengkapkan satu sama lain!

Prime: Dari 6 buah Prime yg ‘baik’, Optimus hanya satu2 nya yg tinggal. Sejarah ttg Prime dirungkaikan satu demi satu hinggakan ada penonton yg hampir nak menangis bila Primes dikalahkan bila berlawan dgn 4 geng Decepticons serentak! Tapi Prime dibuktikan bangsa pemimpin terkuat dalam sejarah Cybertron di mana bila dihidupkan kembali, Megatron dan Prime yg jahat langsung bukan saingan Optimus! Kedua duanya dibantai macam budak kecik oleh Prime!! Yeehaaaa!!

Bumblebee: Autobots yg paling hampir sifatnya dgn manusia. Konflik kehidupan Sam mengubah normaliti Bumblebee. Tetapi bila tiba masanya, Bumblebee tetap adalah pelindung Sam yg paling tepat bila Si Lebah ni menghapuskan seekor Decepticon yg hampir2 melunyaikan Sam!


(Bee: Take my Sam, I'm gonna blow ur asses off!!)

Sam dan Mikaela: Kolej, Cinta, Break Up, Betrayal, Kesetiaan dan Perfecting Each Other! Memerlukan kehancuran sebuah piramid utk melengkapkan cerita cinta mereka. Dan mereka tetap tidak putus harapan bila Prime dibelasah dgn teruknya!


(Sam & Mikaela)

Megatron: Ketua Decepticon yg angkuh dan paling sukar dikalahkan. Bijak dan sangat bijak! Kerjasama dgn Starscream dan seekor Prime yg jahat hampir2 membolehkan Megatron menguasai planet bumi!

Rating aku??? 4.9 per 5 utk Perkembangan Watak! Kasi gegar itu wayang!!!!


Dan kriteria yg last skali:

“Action” atau Aksi

Transformers 2 adalah sebuah filem yg membuat jantung korg berdegup kencang, sekencang bunyi sbuah F-22 Raptor yg hancur sebelum terbang pun!

2 jam setengah filem mini berlangsung, terdapat berpuluh letupan yg amat2 real! Sbuah naval base hancur, berpuluh Raptor dan Tank hancur, berjuta peluru muntah, dan beberapa Decepticons serta Autobots baru yg mempunyai ability masing dan semuanya diberikan nafas oleh Michael Bay utk menonjol.

Devastator menjadi sbuah Decepticon gabungan yg bagak giler babash, Autobots dapat member baru, 2 ekor robot kecik yg sgt2 power serta kembalinya Megatron yg maha kejam menjanjikan aksi graf yg sentiasa ascending!

Babak pertarungan paling indah adalah apabila Prime mendapat kuasa dari Jetfire, sbuah Decepticon yg berpaling tadah dan kembali menjadi warrior Cybertron! Tapi bezanya kali ini mereka bertarung di bumi!

Pabila bazooka saiz gergasi menghancurkan muka Prime yg jahat tuh, gua rasa macam nak melompat2 sarkas! Puas hati!!!! Puas hati!!! Gua tak peduli lu minat Bumblebee yg comel ke, Mudflaps dan Skids si kembar tu ke, Megatron ke, Devastator ke, yang pasti Optimus adalah Autobots dan Transfomers paling macho, paling kuat, paling pintar, dan paling sinikal sekali antara semua Transformers!

Dengan pedang yg membara, gua yakin Prime mampu menghancurkan rangka mana2 Decepticons skalipun! Yeeeehaaaaaa!!


(Optimus: Who wants some fire burning sword under his neck?!!)

So, utk rating Aksi, gua bagi 5 per 5 utk RoTF!!!


(Boooommmmmmmmmm!!!)


(Fiiuuuungggg!!!)

(Kapooowww!!!!)

Guys! U should fight ur lives for this movie. Ain’t no bullshittin ya man!

“If you ask us to go, then we’ll go. But I got one question for your president. What if we’re gone, and YOU’RE WRONG???” – Optimus Prime

Chiow!

Mari menunggu T3 pulakkkk!!!!


8 ulat gigit daun hijau:

cepat dan mantap... :)cara bercrita pun cam ble di bayang kn..hehe ;)

ko suke tulih panjang2...membuatkan aku lompat2 membacenye..hahahah!nice explain!=)

cyndaguil - mekasih. been wondering, apa maksud sebenar cyndaguil?? hmm???

Farhah - haha! kursus menulis pendek2 aku tak sempat amek lagi dgn suraya. :P

itu die review suda kluar..

ye harus ketuk kpale sape tgk cte ni..

go go mudflap!go go skids!

Nak betulkan sket konye review..pasal character development..Optimus prime bukan last dr 7 Primes yang asal 2 tp just decendent dia.. primes yang baik 2 semuanye mati sebab jadi kubu protecting the matrix..Lg1 aku salah post..tolong delete yg aku salah 2 ek..tq

Suraya - haha! actually dah siap awal. saje xnak release, takut org yg tak tgk sneak preview kecewa... hehe!

Anonymous - thanx for the correction. just wondering sebab dialog Jetfire..
"What? There are still Primes alive?"

yeah, maybe Optimus is the last descendant... :D

Anonymous is right, Optimus and the seven primes carry the same title but the difference are in which generation they live in. Who ever carry the title Prime is one of the leader of the robots. Every generation of robots have their own primes. The robots that are selected to be Primes will be transform into a better one(Normally much more bigger than the rest)I've seen transformers from when it was launch in 1984..so if you want more info..watch the movie/cartoons or something..

yeah!
nom i've met the true fan of transformers!!
thanx Mr. OP for the info.
received n saved!
:D

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed