Malam tadi lepas maghrib, brader aku ajak gi makan kat satu restoran arab kat cyberjaya. Plan nak pegi sebenarnya dari minggu2 lepas lagi tapi sebab slalu last2 minute jadi macha, so hujung minggu ni baru plan tu jadi kenyataan. Lepas smayang maghrib siap2 semua, barulah kiotrg satu keta gerak ke sana.

On the way tu, brader aku cuba menunjukkan skill membaca peta dari agakan dia sendiri sebab dia kata routes kat map lagi jauh. Makanya bila sampai kat simpang putrajaya, brader aku cilok masuk jambatan yg lawa tuh, dan ends up perjalanan kiotrg jadi dekat sejam suku walhal patutnya 45 minit je.

Tapi brader aku terer control keadaan. Anak sulung dia dah meraung2 cam George of The Jungle kelaparan kat seat blakang sebab ptg td dia tidor, so dia tak sempat bantai laksa penang yg sedap tuh! Hehe! Dia dengan selamba, boleh pulak gi explain pasal apa ambik jalan tu? Sebab nk tgk pemandangan putrajaya. Hahaha! Nice la bro. Terkadang cuak sedikit terasa bila kelentong sebab takut restoran tu tutup awal, atau sekurang-kurang tersesat lagi 2 3 jam!

Aaarggghh!! Tu bukan crita utama la. Lek la dulu. Tu baru intro. Okeyh, dalam sikit lebih kurang pkul 9.30 malam, kiotrg smp kat restoran tu. Dari jauh, dah nampak sinar2 signboard kaler biru mengelip2. Perut aku yg dari tadi dok menyanyikan soundtrack lagu2 Foo Fighters terus menambah nada ke pitching yg paling tinggi sebab excited nk try tibai makanan arab puas-puas. Aah aku lupa nk bgtau nama restoran tu, Mat’am Saba’ atau dalam bahasa melayunya, Restoran Saba’ walaupun stakat aku tau mat’am tu maksudnya kantin. Apadia? Bahasa arab memang macam tu? Ada aku pedulik?


(signboard dia dari jauh dah meghelip2)

Tapi yg aku naik heran, ramai gula umat manusia kat restoran tuh. Apa dia taruk morphin ke, heroin ke dalam kebab dia? Mana la tau nak bagi orang ketagih. Seyes ramai beb! 30 tables, semua penuh! Macam haram! Aku yg dah memang selalu lepak maple memang amat mudah mendidih darah muda. Ala, maple kan slalu klau meja penuh, dia akan amek meja lain letak depan kita? Ni dia punya kaki2 semua buat dek je. Gua berkata dalam hati…

“Dem! Penuh meja. Mamat arab 2 ekor ni dari tadi aku tgk dok melayan sembang je. Tak reti nk blah ke? Arghh, terpaksa buat muka tak malu, Pegi push2 orang supaya cepat blah. Aku nak makan la bodo…”

Luckily, tak lama lepas tu aku jumpa spot kat dalam. Azab menunggu meja setel, campur azab tunggu order sampai pulak. Agak2 dah bosan menunggu, aku bawak anak sdara aku kluar amek angin kat luar.

Skali aku terpandang pemandangan yg masyuk beb. Ahli geng2 surau, kategori2 Pak Imam, Pak Bilal, Muadzin dan ahli2 geng surau dalam 6 7 orang tgh melepak layan bersembang ngan berasap kat meja luar sambil minum Barbigan!

Wuyoo!! Gua terkaget jap. Advanced la geng2 surau area cyberjaya ni. Lepas balik masjid, ngan pakai kain pelekat siap, minum Barbigan! Hahaha! Agak2 lu la kan, kalau kat kampung lu boleh tak Pak Imam minum Barbigan? Ganas beb! Aku rasa tobat2 Pak Imam kampung lu akan disula dgn tangan terikat kat pokok ketapang pastu dilepaskan semut2 merah sebesar ibu jari bagi menambah derita Pak Imam yg disula minum Barbigan depan khalayak ramai.

Kenapa gua cakap macam tu?

Lu tengok lah sendiri botol Barbigan nih!


(hai! saya barbigan apple. takde alkohol bang... 'tulen' gitu!)

Tak ke sebijik mcm botol Carlsberg beer tuh? Tak pun Heineken!

Hahaha! 

5 ulat gigit daun hijau:

sesungguhnya aku amat yakin yg aku penah g cni!

Botol nak hot~!

Errr...sedap ke?

heh..best plak kan..hahhaa

yerp.

macam best~

macam je...

hihi! :P

Salam singgah,
I found this blog whilst googling about this Restaurant Saba'. I am a Malaysian living in Dubai and is a big fan of a Yemeni delicacy called Mandi Laham/Dajaj. My friend reported that he found Mandi Laham in Restaurant Saba, Cyberjaya. Did you order this food? Sedap giler bro. Kalau ada makan, sila rebiu sikit.

Kalau tak makan lagi, aku rekomen pegi order cepat. Dan jgn lupa makan dlm dulang pakai tangan ! Feel Arab !!

That barbican drink is very popular in Dubai. Yes it replaces beers in Gulf countries.

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed