Actually post ni aku buat after aku tonton sebuah drama Melayu di saluran Astro Oasis. Mula2 drama Melayu ni, korg paham la kan? Mesti plot dia slow tahap siput terkena penyakit sindrom down. Lama2 plot tu makin berkembang dan aku rasa drama ni layan pulak.

Dan bagi aku, pelakon2 kot yg membuatkan drama tu jadi ‘lively’ dgn karakter dan jalan crita yg simple tapi menarik. Dari drama air mata, drama tu aku bagi 4 per 5 bintang sebab berjaya membuat aku menulis post ni.

Post pasal apa?

Pasal pelakon2 Melayu yg AKAN aku amek kalaulah aku diberikan duit RM10 juta oleh David Teo utk buat sbuah filem. Heheh! :P

Kalau ye. Kalau…

Nilah dia pelakon2 yg aku ‘A’ listkan dan bakal berlakon dalam ‘filem’ aku;

(Dato' Rahim Razali: watak apa? You name it! Bendahara? Datuk? Playboy? Seorang ayah? Businessman? Orang gila? Semua dia lakonkan dgn begitu detail. Gua saspek kaw2 sama dia.. penah tgk filem sepi? ingat time dia nk betulkan jam tangan dia? :P)


(Ahmad Tamimi: antara pelakon2 veteran yg gua salute sampai hari ni. watak datuk playboy paling sesuai dgn dia. Tapi dia boleh gak bawak watak lain2 yg mencabar, dan jarang2 orang lain bleh carry sebagus dia...)


(Shaheizy Sam: Nice!! mamat ni memang power watak2 gangster, anak lupa diri, pukul2 orang serta utk dialog2 c***i! untuk filem gua, gua nk bagi dia watak pembunuh upahan yg menyamar sbg tokey kedai bunga. haa? amacam?)


(Eizlan Yusof: Gua paling suka acting dia dalam Impak maksima. Jujur, gua boleh nmpk sifat protektif seorg abang yg sayangkan adiknya. Tapi mamat ni jugk boleh bwk watak kelakar. tak caya? tgk drama2 dia kat tv. Quite okey..)


(Fauziah Nawi: Lu bagi lah watak apa pun kat dia, for sure dia boleh carry dgn jayanya! watak ibu kena dera, datin berlagak, ibu yg anak lupa diri, semua dia on jer. Kadang2, gua pelik knapa aktres mcm dia kurg dpt penghargaan... hmm?)


(Que Haidar: Dulu gua x prasan sgt mamat ni. Tapi lepas filem Castello ngan Syaitan, gua rasa dia antara aktor2 baru Mesia yg bakal menyerlah sket masa lagi...)


(Rita Rudaini: Memang byk kontroversi! Tapi gua suka acting dia bila dia bwk watak gadis kampung. Ada "kelembutan" la bagi gua. Cuba lu bagi Nabila Huda watak tu? rasa cam nk lempang je kan? :)

Dan ni pulak pelakon2 ‘F’ list yg AKAN aku amek sebagai tukang cuci, tukang buat air atau hanya sekadar tukang susun prop dalam filem aku! Hahaha! :P


(Jalaluddin Hassan: Bawak lah watak apa pun, mamat ni mesti nk tunjuk eksyen dia dgn lagak orang kaya, sombong dan konon gentleman. Zaman 60an dulu bole la... skrg? Blah la lu!)


(Azizah Mahzan: Mak cik ni jika diberi watak datin tentu melompat-lompat arnab, sebab dia memang sesuai bwk watak datin. Datin yg gila talak lepas kena tinggal ngan suami! hahaha!)


(Fasha Sandha: Pelakon bersuara Chipmunk kena pijak lori. Muka? 3/5. Bakat? Boleh masuk tong sampah DBKL!)


(Zed Zaidi: dia ni kadang2 okey, kadang2 KO trus watak dia. lu ingat crita sembilu? gua bagi -10 utk acting dia dlm crita tuh. hampeh!)


(Salina Saibi: watak bajet. Yusof haslam amek dia ni berlakon utk watak kambing je sesuai. Takde bakat langsung. Kambing lagi okey kot...)

(Abby Abadi: gua paling menyampah tgk acting dia dlm Gerak Khas dgn Hikayat Putra Syazlan. "Inspektor Kayu" dgn watak mak cik rambut maggi yg tolol. panas hati je gua...)


Maaf la kot2 ada peminat diorg yg baca post aku. Tapi seriously ini adalah pandangan peribadi aku dan bagi aku semua pelakon yg aku listkan sebagai ‘F’ class ni adalah pelakon2 yg poyo, berlagak bagus, berlakon macam kayu, hafal skrip sibijik2, dan paling penting, diorg tak faham pembawakan karakter yg diorg spatutnya bawak. Tak caya? Korg tgk la drama2 murahan yg diorg berlakon, n judge sendiri dgn bakat, bukan dn populariti.

Anyway, diorg ni kadang lebih kontroversi je, produktiviti utk meningkatkan bakat lakonan? Takde!

So mcmana nk cepat popular? Buatlah kes kawin cerai n macam2. Barulah ada crita kat paper ye tak?

Tapi ‘A’ list pelakon yg kat atas adalah pelakon2 yg bg aku cukup kuat dari segi membawa karakter diorg. Dan diorg sgt memberi impact dalam sesuatu lakonan sehingga kadang2 dialog diorg pun kita boleh hafal.

“Isteri bukanlah hak milik kita. Isteri adalah satu anugerah…”

Ingat dialog ni?

Ahaxz! :D

3 ulat gigit daun hijau:

SETUJU! nak2 part minah sore chipmunk tu..h0h0

tolong eyh cpt2 sikit david teo tu bagi 10juta sbb shaheizy sam mmg terbaik ar. gagagagagga!

cpt sikit david teo reply pls! sbb kalau dia bg duit yang byk, i pon ada idea yang boleh nak disumbangkan walaupun idea pon agak sumbang.

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed