(aku tak nak explain apa pasal pic ni. Sweet je kot!Heh! Mat bunga la lu!)


Nita : Eh, korang. Penting sgt ke nak memilih GF yg high-maintenance ke, low maintenance ke? Bagi korg penting eh?

Soalan yg terlucut dari mulut Nita masa tgh lunch break smalam membuat aku terasa berdegup degap. Apahal pulak bukak topik pasal awek2 ni? Dem! Ahhh, sudah kena jawab nih. Tapi jawapan special aku sudah tentulah kat blog manis berkrim, enak lagi disukai ramai ni. Biasalah bila depan member2, kita kena reserve. Cakap tak boleh 110% direct. Kena preserve sikit sebab fahamlah2, kadang istilah “talam” perlu juga diguna bagi menjaga hati pihak2 tertentu.


Tak gitu Bowbow?


Lanjutan dari soalan itu, dan dek kerana nampak macam ramai yg berminat nk melayan, Nita menyambung dengan soalan kedua beliau. Soalan panas2 jugak kluar dari mulut minah ni!


Nita : Kalau katalah awek korang mintak belanja, dan time tu korang takde duit. Agak2, korang cakap tak korang takde duit?”


Aku tak tau apa makna di sebalik soalan Nita. Tapi yang pasti jawapan Keane dan Azfa paling pantas, mapan dan tuntas. Umpama jawapan skema soalan fizik yg kantoi bocor masa SPM 05! Ooopsss! :P


Keane : Wowowo! Sorrylah beb nak cakap takde duit. Habes2 pun kitorg akan cakap gak ada duit, pastu baru fikir mana nak cekau duit tuh! Pantang beb cakap depan awek takde duit.


Padat bukan?! Dan terus menuju ke destinasi yeah yeah. Macam lagu Datu’ Sitibank!


Azfa : Kalau aku, aku cakap je aku takde duit. Dia kena fahamlah takkan sentiasa kitorg ada duit kot? Lagipun, aku lebih selesa jadi diri aku sendiri. Watpe nak bohong. Jujur jelah.


Jujur! Golek2 sikit ayat dia tapi maksudnya tercapai.


Aku yg tgh sedap melayan nikmat Nescafe ais (teringat kat iklan Maya Karin pasal antioksidant tu…) hanya mendengar jawapan dan hujah2 dari member2 yg tgh hangat membentangkan reason2 dari kepala hotak syaithon diorg kenapa begitu, kenapa begini. Dan kadang-kadang, jawapan diorg cukup spontan dan bernas. Agak2 kalau letak kat siding DUN Perak, mau takleh cari makan Ir Nizar dgn Zambry. Baru nak bentang rang, pung pang pung pang diorg ebrhujah. Mantap giler ahh! Antara ahli mesyuarat meja maple pada waktu itu terdiri dari YB Musang, Dato’ Pisunk, Orang Kaya Azfa, En. Keane, Datin Nita, Tengku Ampuan Syue, Seri Dewi Lanang Farah Donut dan Laksmana Daus yg hensem light2 je.


Balik2 je ke ofis lepas lunch, jari jemari runcing bak bendi dara aku ni gatal pulak nak menulis sebab aku rasa aku dah jumpa satu topik best utk aku mengarut kat blog aku. “Bagaimana reaksi lelaki bila berhadapan dgn awek high-maintenance?” Tapi skali tgk2, aku ada presentation Mr. Boss @ SGM aku daa. So, malamnya barulah aku dapat memuaskan nafsu aku (woi nafsu menulis laaa! Hadoyai! Korg ni pikir bukan2 dowh~).


************************************************


Sambil menghangguk2 kepala melayan lagu ‘Munajat Cinta’ dari Dewa 19 (tribute to Bowbow), minda Einstein aku dah start berfikir dgn rakusnya apa jawapan2 yg paling kaw utk soalan2 Nita tu. Lama gak aku fikir punya fikir dan setelah habes sbotol air Vitagen (aku cilok anak sdara aku punya je dlm fridge… hehe!), tangan pun mula ligat2 mengetuk2 keyboard. Hmm…
Pada aku, lelaki ni tergolong dalam 2 kategori. Pertama, Lelaki Normal dan kedua, Lelaki Pondan Sotong Laknat! Hehe! Takdeah. :P


Kategori yg pertama ialah kategori lelaki yg high-maintenance. High-maintenance maksudnya dressing nk kena branded2, t-shirt klau tak kurg2 Body Glove, mesti nak Seed ke, Giordano ke, Esprit ke. Baju lambak2 atau lebih2 stok mcm Cheetah, Forest, atau Antioni ni tak main la, takde class. Kalau jeans pulak, kurang2 kena Edwin, Lee, Sub, PDI atau yg lagi mahal, Levi’s, Versace atau AX. Kalau kluar dgn awek, makan of course xnak makan tempat biasa2, McD jauh skali, at least kena yg dua hidangan tu harga kurg2 serat. Takpela, lu banyak duit. Takde hal la.


So, lelaki mcm ni, perempuan high-maintenance ke, low-maintenance ke dia takde masalah. Sebab dia memang dilahirkan berduit. Tak kisahlah dia keje kuat ke, mak bapak dia ada mesin fotostat duit asli kat rumah ke, dia rompak Royak Bank of Scotland ke tapi dia berduit. Yang penting dia berduit! Bila berduit, keupayaan utk memenuhi nafsu shopping awek akan dapat dilaksanakan dgn mudah dan jayanya. Alahai, pompuan ni habes2 pun kalau shopping, kita dah boleh agak dia punya list item dia. Kalau tak baju, kasut. Kalau tak kasut, handbag. Kalau tak handbeg, perfume atau aksesori. Klau tak perfume atau aksesori, make up punya barang. Itulah kitaran hidup shopping wanita. Tak yah nak bohong! Hehe…


Jadi jika jejaka itu berpoket tebal (banyak duit, bukan habuk atau name card member2), maka ia akan jadi semudah membuka zip seluar sendiri, atau semudah meminta tolong Remy utk ambik kat stesen bas klau sampai UTP lewat2 pagi. Sangatlah mudah. Sebab duit banyak bai. So setel bab lelaki high-maintenance sebab dia lebih dari mampu utk support benda2 yg tak mampu disupport sperti kaum lelaki yg bawah ni.


(it's nice to have someone by our side... isn't it?)

Kategori yg kedua ni yg problem tahap kad touch-n-go takleh jalan sebab balance tak cukup dan ada awek cun kat blakang tapi mesin tu haram dok bunyi sound mcm ni…


“Balance anda habes! Balance anda sudah tak cukup! Mangkuk ayun! Mangkuk ayun! Kalau reti nak guna touch-n-go, reti reti la topup kerusi!”


Cuba korg bayangkan kalau mesin tu bunyi mcm tu time korg touch kad korg pastu dibelakang korg ada awek cun giler babi seiras Diana Danielle tgh berkemban! Amacam? Agak2 kalau awek tu gelak guling2 selsema babi pun korg takleh wat apa kan? Sebab sengkek! Kalau loaded senang, tibai je!


(See! Gigi i pun gigi platinum! Bf u boleh belikan gigi platinum utk u kew??)


Tapi bila low-maintenance, katalog2 awek yg sesuai utk lelaki macam ni ibarat setebal karangan budak tadika. Kalau dapat 2 muka surat pun dah kira satu kesyukuran yg amat sangat. Tolak2 lukisan dan conteng2, tinggallah lebih kurg 4 5 org awek je yg ‘masuk’ utk diorg. tu pun muka sedih2 je semua.


Sebab apa? Sebab bila lelaki low-maintenance dia kena cari GF yg low-maintenance jugak atau yg high-maintenance tapi sekurang-kurangnya yg faham keadaan dia.


So jangan la expect lelaki2 low-maintenance akan ajak korg makan kat Madam Kwan ke, Sakae Sushi ke, sebab diorg ni nak kluar makan kat maple dgn member2 pun diorg dah reserve duit utk the ais brapa, roti kosong brapa. Apatah lagi nak makan kat restoran2 di atas tuh, alamatnya time makan tu, mata2 dah terbayang2 image Maggi Mee perisa kari menari2 di celahan pinggan mangkuk bersama air kosong dalam peti ais.


Kalau lelaki low-maintenance dapat GF low-maintenance, nice! Masing2 memahami dan masing2 tau limit masing2. Tapi bila bila lelaki low-maintenance bercouple dgn GF high-maintenance, tu yg kadang2 kita dpt tgk scenario bila member2 ajak kluar hinggu minggu, ada yg merenung masa depan tgk wallpaper pokok kaktus kat depan PC tuh! Nak kluar mcmana beb, weekend lepas dah beli hadiah birthday dah 50 60 hengget, habes lu nak simpan apa dalam poket? Pasir? Herba akar kayu? Anak ikan tilapia? Kalau herba akar kayu tu laku nak tukar dgn spinggan nasi paprik kat café, takdehal la. Ini tak, nak makan pun lu struggle, kena beli hadiah mahal2 pulak. Nk kena bungkus lagi hadiah tu. Pastu klau dah nama hadiah, kena la berserta kad pulak. Yang harga asal 50 60 maybe dah jadi 70 dah. Nampak tak?


************************************************


Tapi tak selalunya begitu jugak kan? Kadang2 ada je awek atau GF yg high-maintenance tapi understanding. Bila kluar, tong-tong la apa yg patut ditong-tong. So, xdela buat muka ayam mati bini time dating. Menguis2 lantai umpama mencari cacing utk menunjukkan protes. Jalan pun senyum2 je sebab dah tau budget tak lari. Kan best mcm tu?


Dalam kulit kacangnya, klau lu lelaki, aku suggest cari la yg GF atau awek yg sedang2. Tak high sgt, tak low sgt. Bimbang gak dpt yg low sgt, dating asyik makan kuew tiaw je, apa crita beb?? Nk mesej2 malam2, bermanje2 pun henpon asyik habes topup, tak syok gak kan?? So, cari la yg sedang2, yg padan dgn kita secara batiniahnya, lahiriahnya dan jugak ekonominya. Kalau lu nk shoot enemy yg jauh masa main CS pun, lu pkai sniper ye tak? So, janganla pkai ‘pistol’ nak menembak ‘enemy’ yg jauh2 sgt. Ambik atau pilih yg ‘dekat2’ dgn kita dan paling penting, baik hati budi, kuat adat budaya.


Utk girls, senang je conclusionnye. Cukup2 lah beli baju, kasut, handbag benda alah tu semua. Pakai je mana ada. Bukan tak boleh beli, boleh, tapi berpada-pada dan skali skala. Bukannya rutin atau habit ruji yg harus dibuat kewajipan stiap minggu. Seksa kaum kami nk memenuhi selera anda itu.

Sekian~

Chiow!


(well, rasanya pada sapa yg mencari cinta, try la usha muvi nih kot. aku pun tak smpt tgk lagi. hehe...)

13 ulat gigit daun hijau:

semudah meminta tolong Remy utk ambik kat stesen bas klau sampai UTP lewat2 pagi...ayat kontroversi..mcm kenal je sape slalu wat..

haha..nice post..jwpn keane thadap soklan nita juge nice, tp aku bukan sorang yg kejam so die xyah riso.lol~
(ini ialah statement masuk bakul agkat sndrk)

tak semua pmpuan cmtu..kdg2 lelaki pon ada gak yg terlalu high maintenance tp duit takde... pdhal awek die low maintenance jek.. pastu suh awek die jd high maintenance mcam die.. macamane tu?

pmpn high-maintenance bkn sbb ape..utk bf derang gak kan.korang pon sure x nak awek pkai bju/suar/kasut sme je kan :P
but comm is important la in this matter,sme2 kne bertolak ansur~

Sahwanah - Hahaha! stesen bas depan utp. yerp dan remy sgtlah baik hati slalu amek aku depan tu sebab aku malas nk jalan... kikiki! :P

Suraya - jawapan di blog anda.

Jijie - err, nampaknya awk mcm x baca perenggan last? kan saya kata lelaki pilih yg tgh2. tak high dan tak low. maknanya saya tak kata semua pompuan mcm tu. rite? dan saya memang tau tak semua pompuan mcm tu. so, don worry... :D

Imaginary.Cat - stuju!!!

sy bkn nye high maintenance. sy mahu kasut sbb sy btul2 prlukan kasut~ (last sandal aku bli was 5 month ago and ianya sudah putus) - ayat nk bekap diri.

Adekah ko rabun? S and H duduknye jauh di keyboard...memg remy baek....sebb remy baek tula perot ko boncet!!!!!muahahahha..
(act ak ingt ayat ko tu sindir ak sebb ak pun wat mcmtu jugak.yela xkn nk bia ak jln kaki kot.mestilah kena smbut)

seboncet-booncet aku, xdela seTuuTTTTT kau! hahaha! :P

dah jadi medan kutuk la pulak sahwanah oii...

:P

Ah, takde! Awek hi ke lo ke, kalo nak I, kais sendiri utk makan! Hahaha~!!!

AlexALabasta - wuyoo! statement ala2 kehenseman diri setaraf Zac efron.. wakaka!

:D

selamat grad utk kamoo!!

ojan - hi maintenance tp duit xde
aku - act sedang2... tp tpaksa menglowkan diri. hahaha.

anyway, mmg lumrah gurls suke dpt brg2 sume ni..but..jgn ajar awek anda bese dimanja dgn brg2... bg die ssh ckit dlu2. haha.

bile gurl da bese dimanje dgn brg2...tu la rmai jd pisau cukur la...sponsor sane cni la. n...yes. no exception for guys also. skrg pn da stat trend hi-maintenance tp duit xde. last2 ilang maruah :P

uhuhuhu..knape dialog tue drpd aku..hahaha...post yg agak 'hot'

neway...good post :)

comment aku: in a relationship..tak pyhla nk hipokrit ke..ckp ade dwit tpi sbnrnye sengkek..kitorang takdela menyusahkan..tknkla korg pening kepale psl kitorang.btol tak sur?hahaha..tpi jgnla smpi bile2 tak bg pape plak kan..laenla klu gaji korang rm10k tpi klu tak reti nk share2 tue tak tau la plak kan..uhu..

* comment ko kat AlexAlabasta tak bole blah!!...terguling2 aku bace..huhuhu*

Orkid - yerp. tapi dalam mata aku skrg ni bukan pompuan je yg dimanja. lelaki pun ada! aish.. ap kes la kan? gf kena pujuk bf pulak ke? :D

NitadDewi - cik nita, kalau nk tau ego lelaki, duit adalah salah sayu elemen lelaki akan tunjukkan ego diorg. trust me on this.

n about AlexAlabasta, dia salah sorg member baik aka Sifoo blog2 nih. Link blog dia ada kat blog aku. Klau free, silalah hit. Dijamin bermutu tinggi!

:D

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed