Sebagai lelaki, aku takkan cakap kaum lelaki ini sempurna segala segi. Tapi oleh kerana manusia ini diciptakan berpasang-pasangan, makanya sudah tentulah kaum kami jatuh cinta dengan kaum yang satu lagi. Kalau jatuh cinta dengan pokok ke, binatang ke, nanti jatuh hukum luar tabi’e lah pulak. So, kat sini aku senaraikan perkara-perkara yang kalau kaum korg boleh buat, dah tentu kaum kami akan bertambah sayang pada korg. Kalau tak ada pun tak apa, cuma kalau ada, itu jadi bonus untuk korg! Ahaxz! Check it out!

1) Kitorg akan lebih sayang pada korg kalau korg pandai dressing. Maksud dressing di sini, bilamana keluar dating, pakailah pakaian yg sesuai mcm jeans ke, dress ke, blouse ke. Baju kurung bukan tak boleh, cuma… hmm, lebih sesuai kalau bawak gi kenduri kawin! Ahaxz!

2) Make up? Kalau korg pakai yang biasa-biasa pun dah cukup. Tak perlu bedak 4 inci, x perlu blush yang lebih-lebih, tak perlu lipstick yang boleh nmpk dari jarak 2 batu. Atau lebih senang, korg bawak je diri korg yg sebenar, natural beauty! Kitorg terima korg secantik diri korg.

3) Seboleh-bolehnya pakailah perfume bila dating. Perfume cap ayam pun takpe asalkan ada bau yg menyenangkan. Kitorg pun bukan pakai yg mahal-mahal. Tapi at least bila nk jumpa korg, kitorg tau bau yg kurang menyenangkan boleh m’hilangkan mood korg. Btul tak?

2) Kitorg jugak akan lebih sayang pada korg kalau korg tak paksa2 kitorg hantar sms setiap 15 minit sekali. Bukan kitorg sayang kredit atau leceh ke apa ke, tapi kalau dah htr sms tu jadi satu kewajipan, rasa mcm terbeban la pulak. Biarlah kitorg htr sms skali skala tapi yg pasti, ianya special utk korg saja. Okey?

3) Korg jugak sekurang-kurangnya kalau boleh biarlah tau memasak masakan yg simple2 mcm nasi goreng ke, mee hoon sup ke. Tak perlu tau masak spaggeti ke, pizza ke, ayam masak lemak 15 rasa ke, sebab itu semua boleh blajar lepas kawin. Lagi kitorg sayang kalau korg tau buat dessert mcm pudding ke, cocktail ke, lasagna ke. Bukan apa, kitorg nk jugak berlagak hasil masakan korg depan member2 kitorg. Kata sayang, ye tak?

4) Bagi yang jenis bf minat bole, kalau boleh kitorg mintak sgt korg hafal nama2 seperti Thierry Henry, Lionel Messi, Fernando Torres, Christiano Ronaldo, Wayne Rooney, Fabregas dan Kaka. Kalau tak dapat nk ingat semua nama2 tu, korg hafal je nama yg ada kat jersi bf korg slalu pakai. Sekurang-kurangnya, bila dia sebut pasal bola, korg tau wujudnya pemain2 bernama spt Eto’o, John Terry dan sebagainya. :P

5) Kalau dating tgk wayang, sekali sekala bagilah can kitorg nk layan crita perang dan action. Janganlah asyik mintak kitorg tgk crita mcm Mami Jarum ke, crita2 Hans Isaac ke. Kitorg bukan jealous dgn Hans Isaac, tapi dah memang crita dia jenis tak perlu pakai otak, sebab tula kitorg tak minat. Kalau 5 kali kluar tgk wayang, at least bagila kami sekali peluang layan Transpotter ke, Da Vinci Code, Ong bak ke ke dgn korg. Yang 4 kali lagi tu, korg amek la, kitorg sayang korg. Kitorg tak kisah…

6) Bila kitorg tgh lepak-lepak dgn member2 kat stall ke, mamak ke and terserempak dgn korg, korg jgnla tersipu-sipu panggil kitorg suruh pegi sana. Kalau tak mintak pun, memang kitorg nk pegi. Cuma, kitorg perlukan sedikit masa nk ‘adjust’ ngan member2 sebelum pegi jumpa korg. Kitorg pun nk btau jugak member2 kitorg yg cun melecun tu awek kitorg… kan?

7) Kalau kitorg tgh marah ke, tgh bad mood ke, kitorg mintak sgt korg janganla ajak kitorg gi shopping or ajak kitorg gossip2 dgn korg time2 macam tu. Bukan apa, kalau kitorg diam membisu kang, korg jugak yg kata kitorg tak layan korg. Sebaik-baiknya, korg tolong buatkan/belikan nescafe ais ke, hoclick ais ke supaya cepat kitorg ‘sejuk’. Hehe! Lagi bagus kalau korg buat2 comel atau manja2 time tu. Mesti kitorg cair punya. Confirmed! Hehe!

8) Kalau korg jenis yg active kat facebook, friendster, myspace, tagged dan sebagainya, kitorg mintak sgt korg janganlah jealous dgn comment2 dari awek2 yg kitorg pun tak knal diorg sapa. Nk buat mcmana, dah diorg nk letak comment, kitorg baca sajalah. Sebenarnya, satu comment dari korg lebih bermakna dari 1000 comment awek2 tersebut, apatah lagi dalam ahti kitorg. diorg susah pasti tak cun n comey mcm korg. :P

9) Kitorg lelaki walau selembut mana pun kitorg, kitorg tetap tak boleh pakai baju kaler pink! Walau sesayang mana pun korg pada kitorg, janganlah korg minta kitorg pakai baju kaler pink. Kalaupun kitorg pakai, kitorg sebenarnya pakai sebab tak sanggup nk hampakan korg je. Dalam hati, kitorg menangis malu dowh! Tolong la sayang. Janganlah malukan I mcm ni. Tapi kitorg pakai jugak demi korg…

10) Lastly, kalau kitorg serius nk jumpa parents korg, maknanya kitorg bebetul serius dgn korg. Kitorg takkan jumpa parents korg kalau kitorg nk main-mainkan korg. Cuma at least, janganlah paksa kitorg jadi imam semayang ke, baca doa penenang hati ke di hari pertama pertemuan, sebab mestilah kitorg gelabah monyet punya! Kitorg ingat semua doa2 tu, cuma kalau dah gelabah jumpa bapak korg, mestilah kitorg lagi gabra kan? Hee! Bagilah can di pertemuan kedua ke, ketiga ke, barulah kitorg ready.

~Artikel ini adalah artikel bebas. Terpulang pada tahap kelakian masing2 utk terima! Wakaka! :P

0 ulat gigit daun hijau:

daun hijau

daun hijau

ilustrasi pensil & cinta

Projek ini sudah lama aku rancang, tapi hingga saat ini baru diberikan sedikit kekuatan, ruang dan masa untuk benar-benar merealisasikannya.

Baru saja bermula, InsyaAllah sedikit demi sedikit projek ini akan aku usahakan dan sampai waktunya nanti, akan aku dedahkan secara umum matlamat dan hasil sebenar projek ini pada sahabat, kawan dan rakan-rakan bloggers.

Ianya projek yang ringkas, tapi amat sangat bermakna untuk kersani. Harap kalian sabar menunggu.

kira ulat

ulat rajin

kroni ulat hijau

ulat hijau

tiga

tiga

rendam

rendam

sembang ulat


ShoutMix chat widget

pustaka ulat

FEEDJIT Live Traffic Feed